100 éves történetek – Kecskemét az I. világháború idején címmel került megrendezésre a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének jótékonysági műsora a kecskeméti SOS Gyermekfalu javára.

edit_sanyi

Ambrus Edit és Szabó Sándor

2014. november 22-én délután a közönség egy műsoros délutánra gyűlt össze a Piarista Gimnázium dísztermében, hogy együtt felidézzék a 100 évvel ezelőtti kecskeméti történéseket. Háborút és békét, örömöt és szomorúságot, vidámságot és gyászt. A program az I. világháború centenáriumi megemlékezéseinek, rendezvényeinek sorába illeszkedik. A szereplők eljátszották a 100 évvel ezelőtti Jótékonysági estet is (játék a játékban), amelyet az oroszok által lerombolt magyar falu, Felsőkomárnok újjáépítésére rendeztek. Ez a falu ma Szlovákiában található, és testvérkapcsolat van közte és Kecskemét között ma is.

kisbiro

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre és annak Alapítványa, a Toll és Ecset Alapítvány rendezte, tehát egy civil szervezet, valamint amatőr írók, költők és színjátszók mutatkoztak be a színpadon a meghívott híres-neves vendégek mellett.

tancegyuttes1

Kecskemét Táncegyüttes

Házigazdaként előbb Nagy Attila piarista atya, igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Weninger Endréné, a kuratórium elnöke üdvözölte Bugya Lászlót, a kecskeméti SOS Gyermekfalu vezetőjét és a megjelent gyermekeket. Jelen volt még dr. Weninger András, Kecskemét város aljegyzője, Kovács István József, a Baráti Kör elnöke, Nagy L. Éva, a Toll és Ecset Alapítvány alapítója, Szabó Katalin és Menyhei József, a kuratórium tagjai.

piacon

Pál Attila, a Kecskeméti Katona József Színház színművésze és Csombor Teréz (Terike színházi elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen) elismerő és köszönő oklevelet vehetett át a Baráti Körben végzett önkéntes, lelkes és önzetlen munkájáért. Pál Attila adta át a Toll és Ecset Alkotói Díjat Kiss András kecskeméti fotóművésznek, Kovács Sándor Pálnak (betegsége miatt nem jöhetett el), valamint dicsérő oklevelet Ujvári Ferenc versmondónak. A színművész méltatta az amatőr kulturális megemlékezések fontosságát, mert azok is tovább éltetik az I. világháborús hősök emlékét valamennyiünk emlékezetében.

fronton1

A műsorban fellépett a Kecskemét Táncegyüttes, Bende Laci és tanára, Hegedűs Zoltán, a Hegedűs Együttes vezetője, a Grapevine Show Dance Club két táncosa: Lukács Vivien és Varga Donát, Pető Edina Fadette énekes-előadóművész, Szabó Sándor tárogatóművész, Ambrus Edit népdalénekes, a Kiskun Huszár és Hagyományőr Egyesület, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Költők és Írók Baráti Körének színjátszói, köztük olyan tehetségek, mint K. Szabó Benedek országos hírű koszorús versmondó, Szabó Katalin, Bottyán Szeli Sára és Szalai Sándor versmondók. Az amatőr színjátszó csoportnak ez volt az első bemutatkozása, hitelesen jelenítették meg a 100 évvel ezelőtti kecskeméti piac életét.

taps1

A műsorban mindenki a tudása legjavát igyekezett adni, önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül. Köszönet illeti ezért elsősorban a vendégelőadókat, de a Baráti Kör minden tagját is, akik lelkesen részt vettek a Jótékonysági est megszervezésében. A műsort Weninger Endréné rendezte, munkáját Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus segítette.

szalai2

Egy kis kiállítás is kapcsolódott a rendezvényhez, melyben Szalai Sándor festményei és kisplasztikái, illetve kordokumentumok voltak közszemlére téve Székelyné Kőrösi Ilona gyűjteményéből. A rendezvényt a Városi Támogatási Program is segítette.