Egyebek mellett egy Tutanhamon nevével ellátott különleges kerámiagyűrű érkezett a németországi Heidelbergből Szegedre, a Móra múzeum fáraó kiállításának újabb helyszínére. A Fekete-házban nyíló tárlat a múmiák birodalma lesz.

A heidelbergi egyetem múzeumának gyűjteményéből származó, Az egyetlen barát című szobor a szegedi Fekete-házban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Fogas Ottó, a múzeum igazgatója kifejtette: a kiállítás-sorozat második helyszínén a legkülönlegesebb darab a Tutanhamon nevével ellátott gyűrű. Az ékszer a fáraó uralkodásának idejében, azaz csaknem 3400 éve készült, a gyűrűt valószínűleg az uralkodó egyik hivatalnoka viselhette.

A fáraók Egyiptoma című kiállítás második helyszínén, a Fekete-házban az állati és emberi mumifikálás rejtelmei várják az érdeklődőket, így eredeti emberi és állati múmiát is bemutatnak majd. Emellett itt ismerhetik meg a látogatók az egyiptomi írás titkait, valamint az orvoslás és gyógyítás legfontosabb tudnivalóit. A tárlat a Fekete-ház egészét elfoglalja, így mintegy négyszáz négyzetméteren, csaknem kétszáz tárgyat láthatnak az érdeklődők az elsősorban templombelsőként megjelenített kiállítótérben – tette hozzá az igazgató.

 MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Az Egyiptomi múmia – A balzsamozás terme alcímet viselő kiállítást május 9-én nyitják meg. Az áprilisi, Kass Galériában nyílt kiállítás után a Fekete-ház a második helyszín, a kiállítás-sorozat végül a nyár folyamán teljesedik ki. Júniustól a Móra Ferenc Múzeum főépületében is az ókori Egyiptomnak szentelt kiállítás várja a látogatókat. A tárlatok az év végéig lesznek megtekinthetők. A három kiállítóhelyen kilenc teremben összesen 1200 négyzetméteren mutatják be az ókori kultúrát mintegy négyszáz tárggyal.

A tárlatok anyagát Európa több múzeumából kölcsönözték, az eseménysorozat biztosítási értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Érkeznek tárgyak egyebek mellett a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a heidelbergi egyetem gyűjteményéből, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum is bekapcsolódott a programba.

MTI

2014. április 30.

Hozzászólások