Húsz nap, tízezer látogató – ez a mérlege A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállításnak, melyet a Budai Várban található Honvéd Főparancsnokság épületében rendeztek meg.

IMG_5022

Elsőként L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szólt a kiállítás megrendezésének különlegességeiről; ahogy a képeket kölcsönözték Pécsről és az ország más múzeumaitól, magángyűjteményeiből; a kiállításra való szállítás nehézségeiről, hiszen a legméretesebb képek – mint a háttérben látható Baalbek is -, csak a feszítőkerettel együtt szállíthatók, klimatizált szállítóeszközökkel vihetők át egyik kiállítóhelyről a másikra.

IMG_5015 IMG_5019 IMG_5020

 

 

 

 

 

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója a kiállítási helyszín kialakításáról beszélt, a helyiségek klimatizálásáról, különösen az elmúlt időszak hőségeit kompenzáló tartalék klímák beüzemeléséről, hiszen a Várhegy tetején a külső hőmérséklet nemegyszer elérte a 45 fokot is.

IMG_5099 IMG_5100 IMG_5102 IMG_5123 IMG_5124 IMG_5125

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulyás Gábor, A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás kurátora pedig  arról az új kampánykoncepcióról beszélt, amelynek részeként először a magyar diákok érdeklődését szeretnék iskolakezdéskor felkelteni, majd külföldi művészettörténészeket hívnak meg workshopokra, tudományos konferenciákra. Így vihetik hírét a külföldön még nem eléggé ismert festőművészünk géniuszának, s segítségükkel külföldi galériákba is eljuthat akár ez a kiállítás is.

A kiállítás honlapja

A sajtótájékoztatót követően a kiállítást végigjárva magam is összeállítottam egy kis virtuális fotógalériát. Az épület belső architektúrája, valamint a tárlat kialakítása lenyűgözött.

IMG_5125

A képek nagy részét  az eredeti helyszínekről ismertem már. Az alkotások megvilágítása ezen a helyszínen talán még impozánsabbá tette ezt a vizuális élményt.

panaszfal

nagykepmária kútja

 

 

 

 

 

Örömmel néztem meg eredetiben is a napokban megjelent képmeditációm képeit: a Panaszfal, a Magányos cédrus, és a Mária kútja című festményeket.

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások