Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája idén július 16-25. között került megrendezésre a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.
kodalyifj1
A rendezvény keretein belül a megszokott mesterkurzusok mellett szervezték meg a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari táborát Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. A betanító karmester Bolyky Zoltán volt. Az együttes ezután hazai és külföldi hangversenykörútra indult.Vásáry Tamás egyedülálló koncertélményt ígért a közönségnek, állítása szerint az idei az eddigi legjobb, legfelkészültebb világzenekar.
A hangversenykörút második állomása a Városmajori Szabadtéri Színpad volt július 26-án.Vásáry Tamás karmester humora igen jó hangulatot teremtett az első perctől kezdve. Vastaps követett minden zeneszámot.
A világzenekar műsora Városmajori Szabadtéri Színpadon Erkel Ferenc: Hunyadi László – nyitány, Kodály Zoltán: Galántai táncok, Pjotr Iljics Csajkovszkij: V. szimfónia (e-moll; Op. 64) voltak, és a nagy sikerre való tekintettel vagy négy ráadás, köztük a Szláv tánc, a Diótörőből egy részlet, egy Csajkovszkij-keringő, s végül Brahms: V. Magyar Tánca.
kodalyifj2 

Debrecen és a Városmajori Szabadtéri Színpad után a Gyulai Várszínpadon, majd Galántán és Prágában játszanak a világ minden tájáról érkezett zenészek.

 

Antalffy Yvette

 

 

Hozzászólások