Barbie babát 1959. március 9-én mutatták be az Amerikai Nemzetközi Játékvásáron, ezért ezt a napot szokták hivatalos születésnapjaként emlegetni. 1959. szeptember 6-án hozták forgalomba, most erre a napra emlékezünk.

Ruth és Kenneth Handler kislányuk játékszokásait figyelve elgondolkodtak azon, hogyan lehetne megújítani a játékbabákat. A férj a Mattel nevű játékvállalat egyik alapítója volt. Ruth észrevette, hogy kislánya, Barbara szívesen öltözteti felnőtt ruhákba a babáit, pedig abban az időben még a játékbabák kisgyermeket ábrázoltak.

Ezt találta érdekesnek az anyuka, és férjének javasolta, hogy gyártsanak felnőtt öltöztetőbabát a cégénél. A férfi először nem látott ebben fantáziát, de később eme ötlet nyomán mégis megtervezték az új babát. A kislányuk után Barbie-nak nevezték el.

Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát. Lehetett szőke és barna hajjal kapni. Az első Barbie-kat Japánban gyártották, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el. A népszerűség ellenére jó néhány szülő elégedetlen volt a babákkal, mivel túl nőiesek voltak: arányosan kicsinyített testükön erősen telt kebleket viseltek.

 

Barbie világa, a világ Barbie-ja

Hála a jól szervezett marketingstratégiának és a televíziós reklámoknak, a baba hamarosan nagy hírnévre tett szert. A világ több mint 150 országában, így Magyarországon is több millió Barbie babát adtak el. A babához különféle kiegészítő játékokat is forgalmaznak, és könyvek, videojátékok valamint animációs film is készült főszereplésével.

Egy egész élettörténetet találtak ki köréje.

Teljes neve Barbara Millicent Roberts, szüleit George és Margaret Robertsként emlegetik. Egy képzelt amerikai városból, Willowsból valók. Vőlegénye is lett, miután készítettek fiúbabát is. A vőlegény neve Ken Carson. Egy egész állatfarm népesíti be Barbie baba játékvilágát. Több mint 40 háziállata van, köztük kutyák, macskák, lovak, pandamackó, oroszlánkölyök, zebra. Hihetetlenül gazdag, sok (rózsaszín) autója, utánfutója, lakókocsija, hajója és egyéb járműve van.

 

Természetesen roppant sokoldalú: tud repülőgépet vezetni, és minden más járművet. Változatos karrierlehetőségeket terveztek Barbie-nak, hogy példát mutassanak a lányoknak: a nők milyen sokféle szerepet képesek fölvállalni és mennyire sokoldalúak. A Mattel cég barátokat is alkotott Barbie-nak változatos bőrszínekben. Ezzel aztán minden kontinensen erősen növelték a játékbaba keresettségét.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások