Hogyan és mikor adtad a fejed kalapkészítésre?

Ez egy érdekes történet. Budapesten a Kertészeti Egyetemen 1979-ben végeztem dísznövény szakon. Ezután a Magyar-Szovjet Barátság Termelő Szövetkezet dísznövény részlegén dolgoztam, de az megszűnt, amikor a gyes után vissza akartam menni. Ekkor Warnus Anna tanítónő felajánlotta, hogy megtanít a kalapkészítésre, mindarra, amit a nővérétől tanult, aki a városban jól ismert kalapos volt. A nővére időközben meghalt, és a város kalapos nélkül maradt. Egy évig jártam hozzá délelőttönként, hogy elsajátítsam a kalapkészítés csínját-bínját. Végül vizsgát is tettem a Vámos Ilona Ruhaipari Szakmunkásképzőben Budapesten. 1993 óta saját kalapos üzletemben dolgozom Kecskeméten, a Munkácsy utcában.

Más kalapos nincs is a városban?

Nincs, de még a környéken sem. A megyében egyáltalán senki nem foglalkozik kalapkészítéssel, így azok a vásárlók, akik nem szeretnének  tömegcikket hordani, képesek 1-1 távoli városból is eljönni az üzletembe.

Mit szeretsz legjobban a kalapkészítésben?

A díszítést, mivel amikor már megvan a fazon, kiélhetem a fantáziámat a feldíszítésében. Természetesen megbeszélem a megrendelővel, hogy milyet szeretne: milyen alkalomra, milyen anyagból. Beszélgetésünk során megpróbálom megismerni a kalap jövendőbeli tulajdonosát, hogy az egyéniségéhez tervezzem a fazont és a díszítést.

Nagyon sok sapkát és kalapot látok itt az üzletben, de ezek nem egyformák, mindegyik más.

Éppen ettől izgalmas a dolog. Sosem csinálok tucatárut, de még két egyforma darabom sincs. Ezt talán még a virágkötészetből hoztam magammal: ott sem kötöttem két ugyanolyan csokrot. Itt is azt élvezem, hogy mindig egyénit alkothatok.

Mennyi időt töltesz egy-egy kalap elkészítésével?

4-5 órát biztosan, de inkább 6-8 órát. Egy estélyi kalap készítése eltarthat akár 30 óráig is. Azért nem lehet pontosan kiszámítani, mert többször vissza kell térni ugyanahhoz a darabhoz a különböző munkafolyamatok során. Akkor igazán gazdaságos, ha van például hat kalapra megrendelésem, mert jobban be tudom osztani az egymás utáni munkálatokat.

Megszámoltad már, hogy életedben összesen mennyi sapkát és kalapot készítettél?

Összesen nem tudnám megmondani, hiszen nem csak új kalapokat készítek, hanem a vevő régi kalapját is átalakítom a mai divatnak megfelelően. Az üzlet vitrinjei tele vannak kész fejrevalókkal, aki betér, megnézegetheti, felpróbálhatja őket. Aztán, ha kedvet kap valamelyikhez, de nem jó a méret vagy más színűt szeretne, esetleg más díszítéssel, akkor a műhelyben, ami egybenyílik az üzlettel (csak egy függöny választja el a kettőt egymástól) már veszem is a méretet, és tervezzük a kedvére valót.

A tompot készen szerzem be, vagy a vevő a régi kalapját elhozza, és abból készítem az új fazont. A díszítéshez nagyon sok hozzávalóm van, bársonyok, csipkék, szalagok, zsinórok, amelyekből a megrendelő válogathat. Van, aki egyedi kéréssel érkezik, például a meglevő kabátjához szeretné a kalapot, vagy elhozza a kosztümjéből kimaradt anyagot, hogy azzal díszítsük a kalapját. Sok egyéni kéréssel, kívánsággal fordulnak hozzám a megrendelőim, amit örömmel teljesítek. Készítek nyári csipke alkalmi, vagy menyasszonyi kalapot is, valamint hozzá való táskát, amivel elegánsan meg lehet jelenni a jeles alkalmakkor.

Kik a megrendelőid, a vevőid? Lehet általánosítani?

Vannak fiatalok számára sapkáim, valamint aranyos alkalmi kalapjaim is. A fiatalabb korosztállyal szemben inkább az idősebbekre jellemző az, hogy eljönnek, és körültekintően kiválasztják a számukra leginkább megfelelő színt és fazont.

Vannak-e visszajáró kuncsaftjaid, törzsvásárlóid?

Aki minőséget akar, a következő kabátjához is nálam választ kalapot. Igaz, hogy többe kerülnek a sapkáim, kalapjaim, mint a kínai boltban vásárolt néhányszor használatos gyenge minőségű termékek, de az általam készítettben biztosan jól érzi magát, hiszen az ő igényeinek megfelelően lett kialakítva. Nekem az a legboldogabb pillanatom, amikor átadom a kész darabot, és látom a vevő arcán az elégedett mosolyt, hogy tetszik neki és érdemes volt annyit dolgozni vele.

Egészen eddig csak a nők kalapjairól beszéltünk. Miket készítesz még? Milyen más szolgáltatással állsz még az érdeklődők rendelkezésére?

Férfiak számára is készítek kalapokat, sapkákat. Régi kalapok felújítását, tisztítását, szűkítését, bővítését, átalakítását is vállalom. Hozott anyagból is készítek sapkát vagy kalapot, és öltözék kiegészítők készítését is szívesen vállalom (alkalmi táska, virágkitűző, menyasszonyi fejdísz stb.).

Viszontlátod-e az általad készített szép darabokat? Megismered őket?

Természetesen megismerem őket. Ha valamilyen különleges alkalomra készült a kalap, akkor kérek róla egy fényképet a megrendelőtől, amikor éppen a jeles eseményen viseli azt.

Most már csak egy dolog van hátra: ha a barátnőimmel elhatározzuk, hogy csináltatunk veled egy szépséges kalapot az új tavaszi kabátunkhoz, mikor és hol találhatunk meg téged?

Cím: 6000 Kecskemét, Munkácsy utca 17.

Telefon: +36 76/477 517

Mobil: +36 20/42 177 03

E-mail: kecskemetikalapos@gmail.com

További információ: www.kecskemetikalapos.hu

Weninger Endréné

Hozzászólások