A pénteki nyitóesten felhangzik Haydn Philemon és Baucis operájának nyitánya annak emlékére, hogy ezzel a művel avatták fel a színházat 1773-ban Mária Terézia látogatása idején. A koncert műsorán további két Haydn művet, a D-dúr csellóversenyt és a G-dúr Üstdöb szimfóniát szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar Rácz Márton vezényletével. Gordonkán játszik Perényi Miklós.

A koncerttel halála 204. évfordulóján tisztelegnek Joseph Haydn előtt, aki csaknem három évtizeden át alkotott a kastély falai között. Komponált, muzsikált és vezényelte zenekarát. Ő dirigálta egyetlen báboperáját, a Philemon és Baucist is a Marionettszínház 240 évvel ezelőtti megnyitásakor.

Szombaton Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás estjén Liszt-, Ravel-, Debussy– és Couperin-műveket ad elő, vasárnap pedig Haydn Teremtés oratóriuma csendül fel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

Eszterháza fénykorában az ünnepekhez és a vigasságokhoz hozzátartoztak a marionettelőadások, amelyek számára Esterházy Fényes Miklós herceg külön színházépületet emeltetett. Hányatott sorsú volt a teátrum, amely most több mint két évszázad után megszépülve nyitja meg újra kapuit a művészetek előtt.

A hétvégi zenei fesztivállal veszi kezdetét az Esterházy-kastély épületegyüttesében és parkjában a 15 héten át tartó Esterházy Vigasságok rendezvénysorozata. Szeptember közepéig félszáznál több koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a dzsessz ismert hazai és nemzetközi előadói.

Az Esterházy-kastély egykor az európai udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia volt. A mostani hagyományteremtő programsorozat célja egyebek között az is, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központjává váljon.

MTI

2013. május 31.

Hozzászólások