A szeptember 20-ig látható kiállítás a szimbolikus alakká vált színésznő életét és művészetét szeretné bemutatni, mégpedig naplói, levelei, eddig ismeretlen fényképei, személyes használati tárgyai, ruhái és cipői segítségével. A tárlaton több neves galéria által kölcsön adott híres festmény és szobor is látható lesz, hogy az emberek összehasonlíthassák Marilyn szépségét a klasszikus festők és szobrászok legendás nőalakjaival.

A kiállítás anyagát a színésznő halálának 50. évfordulója alkalmával tavaly állították össze Olaszországban. A tárlat először Firenzében volt látható, és onnan szállították Prágába. A következő, utolsó állomás Tokió lesz.

“Aki megnézi a tárlatot, egyértelműen megállapíthatja, hogy Marilyn sokkal összetettebb személyiség volt, mint ez az első pillantásra tűnhet” – mondta Stefanie Ricci, a kiállítás olasz kurátora a tárlat megnyitója előtti sajtóértekezleten.

Bár a belépő 240 korona, azaz mintegy 10 euró, már a reggeli megnyitó előtt sorok kígyóztak a hradzsini lovarda előtt. A nagy érdeklődéssel várt Marilyn-kiállítás felett Milos Zeman, cseh köztársasági elnök vállalt védnökséget.

MTI

2013. május 31.

Hozzászólások