La Bamba – In Memoriam Ritchie Valens – The Day the Music Died (A nap, amikor meghalt a zene)

Szinte az élet minden területén vannak tragikus események, melyekre az idő múlásával is emlékezünk. Személyes életünkben is hordozzuk a fájdalmat egy szerettünk elvesztésekor. Emlékét megőrzik a családtagok, barátok, ismerősök… Egy híres ember halála nemcsak a családi környezetét érinti, hiszen a rajongók is siratják, búcsúztatják kedvelt énekesüket, színészüket, sportolójukat. Vannak tragikusan fiatalon elhunyt sztárok, hírességek, akik kevés időt éltek meg, mégis legendává váltak, meghatározói voltak egy korszaknak.

James Dean / autóbaleset, Buddy Holly /repülőgép szerencsétlenség, Aaliyah/ repülőgép szerencsétlenség, Jimi Hendrix / halálának körülményei szintén nem tisztázottak a mai napig sem, Otis Redding / repülőgépbaleset. 

Kun Péter/ motorbaleset, Szécsi Pál/ öngyilkosság, Soós Imre/ öngyilkosság, Kesjár Csaba/ Dallara 388-asából kifolyt a fékfolyadék, aminek következtében 200 km/órás sebességgel a falnak csapódott és a korlátok közé szorult. Fehér Miklós/ a Vitória SC elleni bajnoki mérkőzés közben…

1959. február 3-án halt meg repülőgép szerencsétlenségben Buddy Holly, Ritchie Valens és Big Bopper Richardson.

la bamba

A zene világában így idézik fel:

„A nap, amikor meghalt a zene” (The day the music died) – így emlegetik e tragédiát 1971 óta, amikor Don McLean egy hosszú balladában, az American Pie-ban megénekelte Hollyék végzetes balesetét. A dal általános témája a korai rock and roll generáció ártatlanságának elvesztése, amelyet a repülőgép-szerencsétlenség szimbolizál.

A 12 éves Beechcraft Bonanza típusú kisgép 1959. február 3-án éjjel egy óra körül szállt fel egy Roger Peterson nevű fiatal, tapasztalatlan pilóta vezetésével. Nagyjából öt perccel később, egy közeli farmon csapódott a földbe. Holly, Valens, Big Bopper és a pilóta azonnal meghaltak.

A Buddy Holly életéről szóló írást, filmet itt tekinthetjük meg:

Buddy Holly, a rock and roll egyik nem mindennapi sztárja

A La Bamba egy 1987-es amerikai életrajzi film Ritchie Valens (Richard Steven Valenzuela, ismertebb nevén Ritchie Valens (Pacoima, Kalifornia, 1941. május 13. – Clear Lake, Iowa, 1959. február 3.) mexikói származású amerikai énekes, zenész, dalszövegíró. A rock and roll úttörője és a chicano rock egyik legjelesebb képviselője) életéről.

(Chicano rock: Rock zenét játszó mexikói-amerikai (Chicano) csoportok, zenei témák a Chicano kultúrából származnak. Chicano Rock nem utal semmilyen stílusra vagy megközelítésre. Egyik formája, hogy az eredeti ritmus és a blues gyökerei megmaradnak, de rock and roll stílusban adják elő. Ritchie Valens egy régi mexikói népdalt (La Bamba) dolgozott át. Valens volt az első, aki használta ezt a formulát.

Alkotók

Rendező:Luis Valdez, forgatókönyvíró: Luis Valdez, zeneszerző: Miles GoodmanCarlos Santana, Operatőr: Adam Greenberg

la bamba

A mexikói bevándorlók gyermeke, Ricardo Valenzuela gyümölcsöt szed a kaliforniai San Joaquin-völgyben. A tizenhét éves srác arról álmodik, hogy híres rockénekes lesz belőle. A családja minden segítséget megad neki ehhez. A fiú Ritchie Valens néven lesz ismert, karrierje az ötvenes évek második felében kezd felívelni.

A La Bamba és a Donna című dalával meghódítja a slágerlistákat, a legnagyobb sztárok közé emelkedik. A film azt is bemutatja, milyen hatással volt Valens karrierje féltestvérének, Bob Moralesnek, barátnőjének, Donna Ludwignak és a családja többi tagjának életére.

Az autodidakta zenész, Valenzuela kiváló énekes és gitáros volt. Fellépései során gyakran improvizált új dalszövegeket, és játék közben új riffeket adott hozzá a népszerű dalokhoz. 2017-ben a Luis Valdez rendezte alkotás bekerült az amerikai kongresszusi könyvtár nemzeti filmarchívumába. Valens dalait a filmben a Los Lobos együttes szólaltatta meg.

la bamba

Ritchie és Bob – Forrás: ‘La Bamba.’ ©1987 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. Courtesy of Columbia Pictures. 

A kritika imádta a filmet.

Az USA-ban máig nagy kultusz övezi az igaz történeten alapuló filmet. A produkció a Valenzuela család teljes támogatását élvezte. Az igazi Bob Morales és Connie Valenzuela is jelen volt, hogy segítse a szereplőket a karakterek pontos ábrázolásában.

A La Bamba volt az első spanyol nyelven énekelt amerikai sláger, amely magával ragadó vidámságával, életörömével ma is maradandó élményt nyújt. Számos énekes előadásában hallhatjuk. Hivatalosan egy régi mexikói népdal újragondolása. A Valens-féle verzió annyival dinamikusabb, mint a korábbi feldolgozások, hogy akár eredeti szerzeménynek is tekinthető.
Ritchie írta a híres “Donna” című dalt is, ami tisztelgés volt középiskolai szerelme, Donna Ludwig előtt.

 

Nagyon hiteles, őszinte film, amely kendőzetlenül mutatja be Ritchie Valens és családja életét. Bob Morales soha nem épült fel teljesen az öccse elvesztéséből. A filmben láthatjuk életvitelét, ami valóságosan tárul fel előttünk. Elismerte azt is, hogy bántalmazta első feleségét. Talán ő is híressé válhatott volna, hiszen megnyert egy rajzversenyt. Elindulhatott volna ebben az irányban. Ő santa cruzi legendává vált. 81 éves korában halt meg 2018-ban.

Élete megváltozott testvére elvesztése után. Megszabadult függőségétől, egy rehabilitációs központban dolgozott. A gyerekei megszokták, hogy olyan embereket hoz be az otthonukba, akiknek zuhanyra és étkezésre van szükségük. Nem akart mást, mint jó apa, jó ember lenni. Segítette az elesetteket, nem ítélkezett senki felett.

Ritchie Valens és Bob Morales

Genevieve Diamond-Morales így nyilatkozott:

“Apa azt mondta nekünk: “Ó, csak lezuhanyozik és eszik valamit.” Egyszerűen valódi volt. Soha nem ítélkezett feletted. Szeretett minket, nem számít, mi történt, és arra vezetett minket, hogy felülemelkedjünk a dolgokon.”

Lou Diamond Phillips (született Lou Diamond Upchurch) (Fülöp-szigetek, az USA haditengerészeti állomásán, 1962. február 17. –) amerikai filmszínész alakította Ritchie Valenst a filmben. Pár jelentéktelen mellékszerep és negatív karakterek megformálása után a nagy áttörést az 1987-ben bemutatott zenés életrajzi film, a La Bamba főszerepe hozta meg számára, mely máig is az egyik legismertebb és legkedveltebb filmjei közé tartozik.

la bamba

Lou Diamond Phillips

A filmmel járó világhírt (tehetségén kívül) a véletlennek köszönhette. Eredetileg ugyanis Ritchie Valens bátyjának, Bob Morales-nek a szerepét pályázta meg. A próbafelvételek során viszont olyan nagy hatást tett a producerekre, hogy 500 másik jelentkező közül rá esett a választás.

A forgatás alatt rendkívül közel került a Valenzuela családhoz. Szinte családtagként kezelték az akkor 24 éves fiút, Connie – Ritchie anyja – már-már fiaként szerette. Lou még a temetésén is részt vett, amikor a súlyos beteg asszony 1987 őszén eltávozott. Azóta is jó barátságot ápol a család többi tagjával.

la bamba

Egy tragikus, de mégis szép filmet nézhetünk meg sok zenével.

La Bamba 1987 – A filmet ITT nézhetjük meg.

 

Lakatos Ilona

A szerző legutóbbi cikke a magazinunkban

 

Hozzászólások