A koronavírus-járvány és az olimpia elhalasztása ellenére tovább forog a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm. A Katinka címmel készülő portréfilm alkotóinak döntése szinkronban áll az eredeti szándékukkal. Elképzelésük szerint a stáb szárazon és vízen, a felkészülés hullámhegyein és hullámvölgyein át követi a magyar úszófenomén felkészülését a tokiói olimpiai játékokra.

dokumentumfilm

Jelenet a Hosszú Katinkáról készülő filmből (fotó: Szvacsek Attila)

A készülő dokumentumfilm megörökíti a jelenlegi vészhelyzetet is. A háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó – dacolva a koronavírus-járvánnyal és az olimpia elhalasztásával – rendületlenül folytatja az edzéseket. A három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért.

A februárban elkezdődött forgatás eddig is extra körülmények között zajlott. A versenyekre való utazások, a víz alatti felvételek különleges eszközök, technikák alkalmazását kívánták meg. A járvány okozta vészhelyzetben a film alkotóinak is fokozottan be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. A stábtagok nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához. Rengeteg időt és energiát vesz igénybe az emberek és a forgatási eszközök fertőtlenítése, a maszkok, kesztyűk és védőruhák alkalmazása.

Jelenet a Hosszú Katinkáról készülő filmből (fotó: Szvacsek Attila)

„Eddig is az volt a zászlónkra írva, hogy az olimpia mindenekelőtt. Tehát a filmkészítés semmilyen körülmények között nem zavarhatja Katinkát a versenyekre való felkészülésben. Ez a jelenlegi vészhelyzetben még fokozottabban érvényesül. A forgatások jó hangulatban zajlanak, a stáb és Katinka kapcsolata bizalommal teli. Az Iron Lady személyisége megkönnyíti a munkánkat, hiszen a film műfaja hivatalos életrajzi dokumentumfilm. A kiemelt alkotók minden tartalmi kérdésben együtt döntenek Katinkával” – hangsúlyozta Lajos Tamás producer.

A járvány okozta vészhelyzetben a film eredeti forgatási terve megváltozott. Most valóban az élet írja a forgatókönyvet percről percre, amelyet csak minimális mértékben lehet előre tervezni. Ez az alkotói szempontból is különleges időszak a stábtól is folyamatos alkalmazkodást, rugalmasságot kíván.

katinka dokumentumfilm

Jelenet a Hosszú Katinkáról készülő filmből (fotó: Szvacsek Attila)

Pálinkás Norbert rendező kiemelte:
„Minden dokumentumfilm-rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára. Amire még álmában sem gondol senki. Ez most nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe. Szó szerint renden kívüli időt élünk, amely rendkívüli alkotásokra sarkall. Szerencsések vagyunk, hogy Katinka a filmünk hőse. Az ő példája napról napra itt lebeg előttünk. Mindent belead, semmi és senki nem tántoríthatja el a céljától. Alázatos, szorgalmas, kitartó, és soha nem adja fel. Őt kell követnünk – minden értelemben.”

A portréfilm az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a harmincéves Hosszú Katinka életútját is bemutatja. A film megpróbál választ adni arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre: vajon hogyan jutott fel ez a magyar, bajai kislány a sportvilág legmagasabb csúcsára.

Jelenet a Hosszú Katinkáról készülő filmből (fotó: Szvacsek Attila)

“Hosszú Katinka egy magyar szuperhős, mi pedig az első magyar szuperhős filmet készítjük – egy lányról, aki köztünk él. Olyan, mint mi, de a benne lakó erő emberfeletti. Filmesként erre keressük a választ: mi Katinka szuperereje? Mi az a tehetség, mi az a tulajdonság, amitől szárazon és vízen fejhosszal kitűnik a mezőnyből?” – tette hozzá Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer.

Hosszú Katinka elmondta:

„Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást, és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük. Nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak. Sokkal inkább az ösztönöz, hogy másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra.

Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez. Már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra. Kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni. Új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék.

Bízom benne, hogy a filmen visszanézve ez a vészhelyzet – minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt -egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”

A Hosszú Katinkáról készülő portréfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András.
A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint, a tokiói olimpia után kerül majd a magyar mozikba.

A Katinka c. dokumentumfilm Facebook oldala és Instagram   oldala

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok világcsúcstartó úszónőről korábban  itt adtunk hírt a Montázsmagazinban.

 

 

 

 

Hozzászólások