A piacokon még kelleti magát a téli szürkeségbe narancsos színével vidámságot hozó sütőtök. Ez a növény a tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozik. Változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapoktól kezdve egészen február végéig nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén. Remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van.

Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen, az A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.

sutotoklekvar

Ha szeretnénk kamránk polcán akár májusban is találkozni az ízével, készítsünk sütőtöklekvárt!

Mazsolás sütőtök lekvár

A sütőtöknek szinte egész télen szezonja van. Megfizethető árú, ezekben a hónapokban elkészíthető, s üvegbe zárható ennek a nagyon egészséges csemegének egy része. (Ajándéknak sem utolsó.)

Hozzávalók:

1 kg sült tök,(héja nélkül mérve)
0.5 kg befőzőcukor,
0.5 L narancslé, nem friss, dobozos.
1 citrom héjastól, levestől,
1 cs. aprószemű mazsola
Extra: mézes fűszer, és/vagy darabokra tört csokoládé

sutotoklekvar

Elkészítés:

A tököt kockacukor nagyságúra aprítjuk. A citromot (mag nélkül) nagyon vékony karikára vágva hozzáadjuk. (Ez azért fontos, hogy megőrizzük a tök szép, karamelles színét.) Ráöntjük a narancslevet. Mivel a nyersanyagunk majdnem „száraz”, így tesszük jó halmazállapotúvá. 10 percig kavargatva főzzük. Ekkor egy kis időre levesszük a tűzről, s hozzákeverjük a befőzőcukrot. Most már csak 2-3 percig forraljuk.

Ismét levesszük a tűzről, belevegyítjük a mazsolát, s már szedhetjük az üvegbe. /A száraz mazsola felszívja a lekvár zamatát, fűszeres ízét, s meg is „dagad.” /Ha különlegesen finom lekvárt szeretnénk, a befőzőcukorral együtt a mézesfűszert is szórjuk rá a félkész lekvárra. A csokoládédarabokkal a mazsolával egyszerre ízesíthetjük. (Ez utóbbi 2 adalék el is maradhat.)

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A szerző korábbi gasztronómiai cikke

 

 

Hozzászólások