Arkhimédész találta fel a katapultot, a róla elnevezett csavart (egy vízemelő gépezetet), azt a mechanikus kart, amellyel a szicíliai hadsereg az ellenséges hajókat a tengerbe tudta dönteni, és nevéhez fűződik az a tükör is, amellyel az ellenséges hajók vitorláját tudták felgyújtani. Találmányai a mai napig jelen vannak életünkben és most egymás mellett láthatók.

Az Arkhimédész – A feltalálás művészete és tudománya című kiállítás a Capitoliumi Múzeum és a berlini Max Planck Intézet kezdeményezésére született. Korabeli ókori szobrok, mozaikok, freskók kísérik végig a Krisztus előtti 3. században élt tudós életét, munkáját pedig az általa tett felfedezések gyakorlati bemutatása idézi fel.

Arkhimédészt az ókor egyik legkiemelkedőbb elméjeként tartják számon, aki az aritmetika, a geometria, a fizika, a statika, a mechanika és a csillagászat terén egyaránt újat alkotott, és aki a legenda szerint fürdés közben fedezte fel a felhajtóerőt, és a kádból kiugorva meztelenül rohant végig az utcán azt kiáltozva, hogy Heuréka! (Megtaláltam!).

A január 12-ig látható kiállítás a Corriere della Sera olasz napilap szerint mintegy “bocsánatkérés” Arkhimédész egykori ellenségétől, Róma városától, mivel a tudóst egy római katona ölte meg.

MTI

2013. május 31.

Hozzászólások