Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban! E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

a dio

Készüljön diós ostoros kőttes!

Hozzávalók a tésztához:

½ kg süteményliszt, csapott teáskanál só, 4 dl tej, 2 ek. cukor, 3 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája, 8 dkg sütőmargarin

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, ízlés szerint fahéj, (el is maradhat), 2 dl tej, pici só, 1 púpos kanálnyi szilvalekvár v. baracklekvár.
*A mazsola mehet a töltelékbe is, a tésztába is, de nem kötelező elem.

Kenéshez: 1 felvert tojás, a tetejére 1 ek.mag.

Lépések:

Az élesztőt megfuttatjuk langyos, cukros tejben. Ha megkelt, a tészta hozzávalóiból összeállítjuk a kőttest, s simára kidagasztjuk. Langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Míg kel, a darált dióból és a porcukorból, tejből diókrémet főzünk. Állandóan kavargatni kell, mert könnyen leragad. Ha egyszer buborékosan felrottyan, le is vesszük a hőről. Ekkor utóízesítjük: pici sót teszünk bele, fahéjat, s kikavarjuk a lekvárral. Ettől lesz zamatos a töltelék, s nem szárad ki.

Ha a tésztánk megkelt, sütőpapírral bélelt nagy tepsit készítünk elő. Kettévesszük a tésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt, gyors mozdulatokkal 2 tégla alakú lappá nyújtjuk. A langyos tölteléket a közepére halmozzuk hosszában egy csíkban. A töltelék két szélen , a csupasz tésztát fenyőgally alakban bevagdaljuk. (Mintha a diótöltelék lenne a fenyő törzse.)

A bevagdalt csíkokat úgy hajtogatjuk, hogy először a tésztavéget hajtjuk fel, majd balról-jobbról ráhajtjuk a kelt tésztát a diókúpra. Amikor végigértünk, akkor a másik végét is felhajtjuk. Mint egy bepólyált baba, úgy fog kinézni.

A tepsibe helyezzük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerinti magokkal.

Hideg sütőbe tesszük, bekapcsoljuk a sütőt 220 C-ra, alul-felül sütésre. Mire eléri ezt a hőmérsékletet, újrakel a süteményünk. Ezen a hőfokon hagyjuk 10 percet, – így kap egy kis színt. Visszavesszük 180 C-ra, s még kb. 20 percig sütjük.

a dio
Jó étvágyat a diós ostoros kőtteshez!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A szerző hasonló gasztrocikke

 

Hozzászólások