Télbúcsúztató omlós almáspite – Még elérhető áron, s egészséges almákat lehet kapni. Érdemes sütni egy tepsivel belőle. Akik már életükben csak néhányszor is sütöttek bármit, tehát nem teljesen kezdők a sütögetésben, bártan belevághatnak ebbe a gasztronómiai projektbe. (Fel fog kerülni a családi kedvencek listájára.)

almaspite
Az almáspite hozzávalói:

45 dkg rétesliszt,
20 dkg margarin,
5 dkg zsír,
2 tojássárgája,
10 dkg cukor, pici só,
1 sütőpor,
kb. kis pohár tejföl
+ 1 tojás a kenéshez.

Töltelék:

2 kg alma reszelve,
15 dkg cukor,
2 ek. búzadara,
fahéj,
1 ek. müzli

almaspite

Elkészítés:

A lisztet összemorzsolom a zsiradékkal, majd egyesével hozzáadom a többi kelléket.
Sima tésztát gyúrok, 1 órára hűtőbe teszem. (Ne fagyjon meg!)
Az almát lereszelem, majd kicsavarom. A töltelék hozzávalóit összekeverem, – kivéve a müzlit.
Kettéveszem a tésztát, kinyújtom egy nagy tepsi nagyságúra. (Legjobb, ha ezt rögtön sütőpapíron teszem,- lisztezni kell!, – s a kinyújtott tésztát papírostul a tepsibe emelem.)

Megszórom a müzlivel, – ez issza be az alma levét. Elterítem a tölteléket. Ráigazítom a kinyújtott felső lapot. Megkenem a felvert tojással. A tetejét megszurkálom, egészen a tepsiig, hogy a gőz távozni tudjon. 180 C sütőben kb. 30 percig sütöm.
Másnapra megpuhul az almáspite, – ha marad belőle! 

Jó étvágyat!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

A szerző korábbi cikke a gasztronómia jegyében is

 

Hozzászólások