Régi ízek nyomában a TV Paprikán – Ismét porondon a régi sztárszakácsok receptjei. Bede Róbert és Kapusi Gerti, a TV Paprika népszerű párosa ezúttal a régi magyar konyha ízeinek nyomába ered. Számtalan olyan receptet mutat be, amelyeknek nagy része ugyan már kikopott az étlapok kínálatából, de érdemes őket újra beemelni a hétvégi otthoni menüsorba.

Palócleves, bélszín Budapest módra, lúdláb torta. Csak három azok közül a régi ételek közül, amelyek mindenkiben kellemes emlékeket ébresztenek, és bár a mai éttermi kínálatban már nemigen kapnak helyet, szívesen fogyasztanánk őket ismét a mindennapokban.

Robi és Gerti éppen ebben segít: olyan gasztronómiai utazásra invitál, ahol nem a modern konyhatechnológia és az ételek újragondolása van fókuszban, hanem a klasszikus receptek játsszák a főszerepet a pörköltön, a gulyáson és a székelykáposztán túl.

A régi ízek, fogások eredetével is érdemes megismerkedni, hiszen érdekesebbnél érdekesebb történetek övezik őket, és ez alól a fent említett három különlegesség sem kivétel.

A legenda szerint a savanykás ízű palóclevest a híres gasztronómiai dinasztia alapítója, Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából, és azt a legnagyobb palócról, Mikszáth Kálmánról nevezte el. Míg egy másik mítosz szerint Gundel 1892-ben szolgálta fel először a levest magának az írónak, aki azt kérte a vendéglőstől, hogy olyat készítsen, “amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”.

regi izek

A bélszín Budapest módra igazi hazai gyöngyszem, amelyet először az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából készítettek el, csak úgy, ahogy a hortobágyi palacsintát. Az ételt az akkori mesterszakácsok közül Rákóczi János, Venesz József és Turós Emil álmodta meg, és nem meglepő módon hatalmas sikert arattak vele. Rákóczi nevéhez azonban nem csak a bélszín fűződik, hanem a rendkívül népszerű Rákóczi túrós is, amely szintén ezen a világkiállításon szerzett magának nemzetközi elismerést, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a fejedelmi Rákóczi család nevéhez kapcsolódik.

Végül ejtsünk szót a lúdláb tortáról is, mely ganache krémmel és meggyel borított sütemény, egész egyszerűen a desszert alakjáról kapta a nevét, s Gerbaud Emil fejlesztette ki az 1880-as években.

A Régi ízek nyomában tehát számtalan ínycsiklandó ételt mutat be. Ideje újra rácsodálkozni az eredeti finomságokra, és felfedezni és újra sütni/főzni a magyar gasztronómia múltjának legérdekesebb ízeit.

Régi ízek nyomában premier: május 2. 18: 30, új részek minden hétköznap ugyanebben az időben.

 

A TV Paprika egy korábbi műsoráról itt írtunk