“Talán eleve kudarcra voltam ítélve, amikor a foci jött.” (Gordon Ramsay)

A nyár közeledtével is szeretnénk a hagyományos magyar ételek mellett egy kis különlegességgel is meglepni szeretteinket. Névnapok, születésnapok, kerti partik szép programokat nyújtanak számunkra. Gordon Ramsay – skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség – nem csak látványos ételeivel, de sziporkázó személyiségével is elkápráztat minket.

 

gordon5

 

Főzéssel kapcsolatos műsorai, mint például Gordon Ramsay – A Konyha ördöge, Gordon Ramsay – A pokol konyhája, híven tükrözik személyiségét: sürög-forog, nála csak egy étel lehet, ami tökéletes. Ugyanakkor mégis hatalmas szíve van, segít az éttermek tulajdonosainak, akik különböző okok miatt nem tudták megvalósítani elképzelésüket, hogy a konyhájuk sikeres legyen. Azonban el kell viselniük Gordon szókimondását, mert ő nyíltan rávilágít a problémák gyökereire, és ez bizony nem mindig tetszik. Ismerjük meg őt és pár receptjét, amit mi is el tudunk készíteni, amely díszítheti ünnepi asztalunkat!

 

gordon2

 

Gordon James Ramsay (1966. november 8.) skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetettje, több Michelin – csillag tulajdonosa. A London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel, (The F-Word), Gordon Ramsay – a Konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – a Pokol konyhája (Hell’s Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. A Tv-csatornákon gyakran láthatók ezek az adások.

 

gordon7

 

Skóciában született, ötéves korában került Angliába. Eleinte futballistának készült, a Glasgow Rangersben játszott. Egy sérülés következtében azonban sportpályafutása megszakadt, és érdeklődése a szállodaipar és a szakácstudományok felé fordult.

 

gordon4

 

Egy átlagosnak mondható vendéglátóipari iskola után Marco Pierre White és Albert Roux mellett tanulta a szakmát. Három évet töltött Franciaországban, ahol Guy Savoy és Joël Robuchon konyháján tanulta tovább a mesterséget. 1993-ban a londoni Aubergine étterem konyhafőnökeként csillogtatta tehetségét, és az étterem három év alatt két Michelin-csillagot is szerzett. 2001-ben a harmadik csillagot is megkapta, de ezt már a Chelseaben nyílt saját éttermével, a Gordon Ramsay-vel.

Díjak

Ramsay egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux). Jelölt volt a Brit Birodalom Érdemkeresztje listáján 2006-ban, a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért”, melyet aztán meg is kapott (ezt jelzi a neve előtt szereplő OBE előtag is).

2006 júliusában elnyerte a Catey-díjat az „Év Független Vendéglátója” kategóriában. Így a harmadik emberré vált, aki három Catey-díjat is elhódított, mely az Egyesült Királyság legnagyobb vendéglátói elismerése. A két korábbi kitüntetése: „Az év felfedezettje” 1995-ben, valamint „Az év szakácsa” 2000-ben (a két másik háromszoros győztes Michel Roux, illetve Andrew és Jacquin Pern).

 

gordon6

 

2006 szeptemberében a Caterer and Hotelkeeper magazin Caterersearch 100. évfordulós listáján a vendéglátóipar legnagyobb hatású személyiségének nevezték. Megelőzte Jamie Olivert, aki 2005-ben listavezető volt. Ugyanebben az évben jelölték a St. Andrews Egyetem rektori posztjára, ahol Simon Peppers ellen-szavazatával vesztett. Egy sajtókampány ellenére Ramsay sose látogatta meg az egyetemet, és nem is nyilatkozott az esetről.
Flottavezető étterme, a Restaurant Gordon Ramsay nyolc évig London legjobb éttermének lett megválasztva az „étel-biblia” Harden’s felmérése alapján, de 2008-ban megelőzte a Petrus, melyet mára már egy korábbi pártfogoltja, Marcus Wareing vezet.

 

gordon8

 

Lasagne al forno
Hozzávalók

2 ek. olíva olaj
1 nagy darab hagyma fele
1 nagy répa
2 gerezd fokhagyma
2 csipet szárított oregánó
300g darált marhahús
1 ek paradicsom püré
1 ek Worcestershire sauce
1 babérlevél
30ml (2 ek) vörös bor
1 x 400g konzerv darabolt paradicsom
50ml tej
só és frissen őrölt fekete bors

Szósz

25g vaj
25g liszt
300ml tej
egy csipet őrölt szerecsendió
60g reszelt Cheddar sajt
30g reszelt Parmesan sajt
6 lasagne lap

Saláta

1 tk dijoni mustár
1 ek fehérbor ecet
2-3 ek olíva olaj
só, bors
1 jéghegysaláta

 

gordon3

 

Elkészítés

1. 225°C-ra előmelegítjük a sütőt.
2. Olajat hevítünk serpenyőben. Reszeljük le a hagymát és a répát, majd törjünk bele fokhagymát. Tegyük ezeket a serpenyőbe. Tegyünk hozzá babérlevelet, egy csipet oregánót, Worcestershire sauce-t, majd sózzuk, borsozzuk egy kicsit. Hagyjuk a hagymát megpuhulni. Csináljunk egy rést a serpenyő közepébe és helyezzük bele a marhahúst, majd keverjük el alaposan. Tegyük hozzá a paradicsompürét és főzzük 30 másodpercig. Hagyjuk, hogy a hús megbarnuljon. Tegyük hozzá a bort, hagyjuk, hogy az alkohol elillanjon, mielőtt hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Forraljuk az egészet még 2-3 percig. A legvégén adjuk hozzá a tejet, majd tegyük az egészet félre.

3. A sajt szósz elkészítéséhez először olvasszuk meg a vajat egy lábasban. Tegyük hozzá a lisztet és fakanál segítségével alaposan keverjük el, ne legyen csomós. Egy masszaállagot kell, hogy kapjunk. Alacsony tűzön adjuk hozzá a tej harmadát, és kevergessük a csomósodás elkerülése végett. A maradék részét a tejnek még két részben adjuk hozzá, folytonos kevergetés mellett. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük hozzá a szerecsendiót is. Egy kicsit hagyjuk még főni, mielőtt hozzáadjuk a sajtot. Kevergessük, majd vegyük le a tűzről.

4. Kanalazzuk a húsos szószt a tepsi aljába, majd helyezzünk a tetejére tésztalapokat (igyekezzünk úgy rakni, hogy ne fedjék egymást a lapok). Utána öntsük a sajtszósz felét a lapokra és oszlassuk el egyenletesen. Rátesszük a húsos szósz maradék részét, majd a tésztalapokat is, a végén pedig a sajtszósz, megint egyenletesen eloszlatva.

5. A tetejére parmezán sajtot reszelünk, és megszórjuk oregánóval, sóval, borssal. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

6. Egy salátás tálban összekeverjük a mustárt, ecetet és olíva olajat. Sózzuk, borsozzuk. Nyissuk fel óvatosan a saláta fejét, sózzuk és borsozzuk a belsejét. Borítsuk bele a saláta fejét a salátástálba, vagyis a szószba. Vegyük ki a torzsáját. A beáztatott salátalevelekkel együtt tálaljuk a lasagne-t.

 

gordon1

 

Mandarinos sajttorta

Hozzávalók

2 db mandarin konzerv

Az alaphoz
Margarin a kikenéshez
175g zabfalatok keksz
75g sózatlan margarin

A krémhez

400g krémsajt (Philadelphia)
2 vanília rúd
100g porcukor
1 narancs héja
300ml tejszín

Elkészítés
1. Kenjünk ki egy csatos tortaformát.
2. Csöpögtessük le a mandarint, és tegyük félre.
3. Törjük össze a kekszet apró darabokra, vagy daráljuk le diódarálóval, vagy gép segítségével.
4. Olvasszuk fel a vajat egy közepes lábosban, majd adjuk hozzá a kekszreszeléket és keverjük össze. Az így kapott masszát tegyük a csatos tortaformába, majd egyenletesen oszlassuk el az alján. Helyezzük 5 percre a fagyasztóba.
5. Verjük fel a krémsajtot egy mély tálban, adjuk hozzá a vaníliarúdból kikapart vaníliát. Szitáljuk bele a porcukrot és reszeljük bele a narancshéjat. Egy külön tálban verjük keménnyé a tejszínt, majd tegyük bele krémsajtos keverékbe és keverjük el.
6. Az így elkészült krémet tegyük a kekszrétegre, majd simítsuk el egyenletesen. Tegyük legalább 5 percre a fagyasztóba. (Nem muszáj fagyasztóban dermeszteni, a sima hűtő is megteszi, ha nem rögtön akarjuk tálalni.)
7. A megdermedt sajttorta tetejét rakjuk tele mandaringerezdekkel.

 

 

 

Aki merész, vállalkozzon a Gordon Ramsay – Wellington bélszín elkészítésére, ami természetesen nem csak karácsonykor lesz különleges étel az asztalunkon.

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások