Georgi Zoltán alföldi létére kiválóan megtanult vitorlázni, és társaival mostanra már minden óceánt bejárt. Részt vett a Rolex Kupán is. Útjaikon hatalmas kiterjedésű szeméthegyekkel találkoztak, melyek nagy veszélyt jelentenek a tengerek élővilágára.

Zoltán úgy gondolta, hogy a gyerekeknél kell kezdeni a szemléletváltoztatást, ezért néhány vitorlás barátjával kitalálta, hogy a víz világnapja alkalmából szerveznek egy projekt napot a Ménteleki Általános Iskolában, ahová a kislánya jár.

Mi a céljuk ezzel a rendezvénnyel?

Szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét a környezettudatos életmódra, a műanyaghulladékok környezetromboló hatására. Ezzel kapcsolatosan meghirdetünk egy környezetvédelmi versenyt is a számukra, melynek fő díja az lesz, hogy öt gyermek részt vehet egy egynapos ingyenes balatoni vitorlázáson.

Mit jelent az, hogy a tengereken szeméthegyekkel találkoztak? Hogy kell ezt elképzelni?

Képzeljük magunk elé Bács-Kiskun megye területét, ez Magyarország legnagyobb megyéje (8445 km2). Ekkora nagyságú összefüggő szeméthegy úszkál a Karib-tengeren. És ez csak egy a sokból. Vagy az Atlanti-óceánon egy akkora szemétkupacot, mintha egymás mellé raknánk Texas államot kétszer. Az USA második legnagyobb állama 695 662 km2 területen fekszik. Így már könnyebben el tudjuk képzelni a hatalmas környezetszennyezést, amiért mi, emberek vagyunk a felelősek. A műanyagszatyrok, az ásványvizes flakonok 500 év alatt bomlanak le, addig szennyezik a környezetünket.

Talán nem meglepő, hogy épp a víz világnapjára időzítették ezt az iskolai projektet a sokat megélt hajósok…

Már 25 éve, hogy minden év március 22-én megtartják a víz világnapját, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a Föld édesvízkészleteinek veszélyeztetettségére. A tiszta ivóvíz magát az életet jelenti.

Természetesen az úti élményeinkről is beszámolunk a gyerekeknek. Arról, hogy milyen volt egy hétfős legénység tagjaként a Femme Fatale (A végzet asszonya) nevű vitorlás fedélzetén keresztülutazni az Atlanti-óceánon, a delfinek játékáról, a gyönyörű naplementékről és arról, hogyan lehet főzni a hullámok hátán imbolygó hajóban. Hogyan? Hát kikötözve. Különben az ebéd is, a szakács is „kiborul”.

Lesz más vendég is az iskolai eseményen?

Igen, meghívtam vitorlázós barátaimat, hogy ők is meséljenek, színesítsék a beszámolónkat. Scholtz Imre és Szóda Ákos mesélnek még közös kalandjainkról az óceánon és a tengereken. Szeretnénk ezt a programot országossá tenni, és ebben segítséget kapunk a Goodall Intézet és a Kék Bolygó Egyesület tagjaitól. Így talán többet tehetünk a Földünkért.

 

Sok sikert kívánunk a kezdeményezésükhöz a víz világnapja alkalmából!