Egy denevér rémálomba illő agyarakkal, egy titokzatos kígyó és darázs, valamint a világ második leghosszabb rovara. Többek között ezek a furcsaságok szerepelnek a nemrégiben felfedezett 139 faj listáján, melyekre a tudósok a délkelet-ázsiai Mekong folyó mentén bukkantak rá 2014-ben. Jónéhány ezek közül már most is veszélyeztetett fajnak számít a WWF legutóbbi jelentése szerint.

mekong2

A Varázslatos Mekong jelentés összesen 90 növény-, 23 hüllő-, 16 kétéltű-, kilenc hal- és egy emlősfajt sorol fel. A lenyűgöző és eddig ismeretlen élőlények listáján szerepel továbbá egy tollas korall (O. andamanensis), amelynek a legközelebbi élő rokonai Afrikában találhatóak, négy molylepke-féle, amelyeket thai hercegnők után neveztek el, és egy színét változtató tüskés békafaj is.

Ezekkel a Mekong vízgyűjtőn 1997 és 2014 között felfedezett fajok száma 2216-ra növekedett, ami annyit tesz, hogy a Laoszt, Mianmart, Thaiföldet és Vietnámot magában foglaló régióra átlagosan heti három új faj felfedezése jut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tollas korall, Fotó: Michael Janes

 

A Mekong egyedülálló ökoszisztémája olyan kincs, amely képes arra, hogy újdonságokkal szolgáljon a kutatóknak. Menedéket nyújt igazi különlegességnek számító ritka élőlények számára, miközben emberek millióinak szolgáltat alapvető megélhetést” – mondta Teak Seng, a WWF Mekong Programjának természetvédelmi igazgatója.

mekong5

Egy thai hercegnő nevét viselő molylepke-faj egy példánya

 

A Thaiföldi Ampulex dementor darázs közönségszavazás útján kapta a nevét az ismert Harry Potter-könyvek rettegett karakteréről. A darázs mérgével először megbénítja áldozatát, majd élve felfalja.
A föld második leghosszabb rovara, egy 54 cm hosszú botsáska, amire egy észak-vietnámi falu közelében bukkantak rá. Arra a rejtőzködő kígyófajra pedig tavaly találtak rá először Kambodzsában, amelynek jellegzetes „repülő denevér” mintázata segít beolvadnia a természetes élőhelyéül szolgáló mohás fák kérgei közé.

mekong1

A dementor darázs közönségszavazás útján kapta a nevét

 

Hasonlóan félelmetes a különlegesen hosszú agyarakkal rendelkező, hosszúfogú törpedenevér, amelynek sajnos sokkal több félnivalója van az embertől, mivel hamarosan elveszítheti laoszi élőhelyét az ott zajló kőfejtés és gátépítés következtében.

Egy Mianmarban talált új gőte faj ugyancsak veszélyeztetetté válhat, mivel egyetlen szaporodási helyét jelenleg egy építkezés veszélyezteti. A nemzetközi kisállat-kereskedelem is kivetette rá a hálóját, hiszen két más gőtefajjal együtt a krokodil gőte is egyre keresettebb árucikké vált az ázsiai kisállat-üzletekben. Két nemrégiben felfedezett orchidea faj ugyancsak feltűnt az illegális kereskedelemben.

mekong4

Az újonnan felfedezett gőtefaj is erősen veszélyeztetett az illegális kisállat-kereskedelem miatt

 

Az egyre növekvő arányú erdőirtások és az illegális vadászat mellett további veszélyt jelentenek az újonnan tervezett beruházások, mint például egy új határátkelőhely és út építése Kambodzsa  egy kiemelt jelentőségű és védett erdejében, és két vízerőmű építése Laoszban.

Ez a színpompás fajgazdagság – a színváltoztató tüskés békától a már több mint 10 000 éve létező hüllőfajokig – reményeket ébreszt a Mekong jövőjét illetően” – mondta el Carlos Drews, a WWF Globális Fajvédelmi Programjának igazgatója. „A terepi munkálatok levezénylésével és az erdőőrök kiképzésével a WWF és partnerei azon dolgoznak, hogy ezek a fajok – és mindazok, amelyeket csak ezután fedeznek majd fel – védettek maradjanak generációkon át.”

Szöveg és képek forrása: WWF Magyarország

Hozzászólások