Cukkinis tönkölytészta tormás szójajoghurttal

Eljött a böjtidő. Makrobiotikus diétám részeként – melyet egy csúnya influenza okozta testi bajaim okán kezdtem el -, egyik este előálltam ezzel a könnyen elkészíthető könnyű vacsorával.


A makrobiotika szó a görög makro (hosszú) és biosz (élet) szavak összetételéből származik. Régen ezt a kifejezést a hosszú és egészséges élethez szükséges tudnivalók összefoglalásaként használták, és az ókor és középkor folyamán ezek az ismeretek képezték az európai betegségmegelőzés és orvoslás alapját.

A 18. század végén és a 19. század folyamán újabb, nagy felvirágzását élte a makrobiotika, vagyis az „életmód-gyógyászat”, amely az egészséges életvitelre neveléssel kívánta megelőzni és gyógyítani a betegségeket. A 20. században, amikor az egészségügyben előtérbe került a „mindent gyógyszerrel és sebészkéssel oldunk meg”-elv, az egészséges életmód tanítása a perifériára szorult. A harmonikus táplálkozás elvei keletről kerültek vissza Európába, hogy feleleveníthessük újra az egyszer már megszerzett tudást. A makrobiotika ma tehát egy táplálkozási irányvonal elnevezése.





A hozzávalókat:


  • 3 közepes cukkinit felkockázva,
  • 2 fej hagymát karikára vágva,
  • 2 gerezd fokhagymát apróra vágva,
  • 3 ek. hidegen sajtolt napraforgóolajon dinszteltem, majd
  • 3 ek. lenmagpelyhet,
  • 2 kk. kurkumát,
  • 1 kk. tengeri sót adtam hozzá és

Wokban összepirítottam. 1 csomag csavart tönkölytésztát (én a DM-ben vettem) megfőzve hozzápirítottam. Hozzá két pohár szójajoghurtot összekevertem 3 ek. frissen reszelt tormával, 1 kk. sóval, szezám-sóval. Ez lett az öntet a tetején.


Antalffy Yvette

2014. március 9.

Hozzászólások