Szent László királynak a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt álló szobra megkoszorúzásával és ünnepélyes nyitógálával kezdődött június 24-én, hétfőn az immár 7. alkalommal megszervezett Szent László Napok. Mottója: Várad összeköt. A Szigligeti Színházban megtartott gála főhajtás volt városalapító lovagkirályunk előtt. Az ünnepi esemény a Szent László Napok himnuszának a levetítésével kezdődött.

Tóth Ágnes nagyváradi költő így összegzi a himnusz megszületését:

Kedves barátaim! Örömmel tudatom, hogy 2019. június 7-től saját Szent László himnusza van a nagyváradi magyarságnak, amiből gyönyörű video-klip is készült. A himnusz szövegét én írtam a Szent László Egyesület felkérésére. A verset megzenésítette Heinczinger Mika, a magyarországi Misztrál együttes zenésze. Immár nyilvános, szabadon terjeszthető, osztható. Fogadjátok szeretettel és énekeljétek. Itt a videó-klipp is. Sajnos, Nagyvárad főtéren nincs a városalapító szent királyunkról szobrunk, mert nem engedélyezi a román hatóság, De van saját himnuszunk Szent Lászlóról, melyet szeretettel küldök.

 

Tóth Ágnes: Szent László himnusz – dalszöveg
(Szent László napra, 2019. Nagyvárad)

Várad a fény, Várad a dal,
váradi várban zsong a zsivaj.
Bong a harang, száll imaszó,
Zúgja a sokaság: Szent László!

Ünnep e nap, ragyog a nap,
Szent László szól a várfal alatt:
Én alapítám e szent helyet.
Áldást küldök a népemnek.

Ref. Dicsőség Néked Szent László.
Imába forrjon minden szó.
Téged ünnepel hű néped.
Örökké őrizzük emléked.

Sokasodjon e szép nemzet.
Foganjon millió kisgyermek.
Álljon a bál, szálljon a dal,
ünnepeljen ma vén, fiatal.

Ref. Dicsőség Néked Szent László.
Imába forrjon minden szó.
Téged ünnepel hű néped.
Örökké őrizzük emléked.

Korong forogjon, feszüljön íj.
Múltat idézve szálljon a nyíl.
Én is emelem bárdomat,
Érezze Várad oltalmamat.

Ref. Dicsőség Néked Szent László.
Imába forrjon most minden szó.
Téged ünnepel hű néped.
Örökké őrizzük emléked.

Tóth Ágnes költő, a Himnusz szövegének szerzője

Az ünnepélyes megnyitón Tőkés László így fogalmazott:

Az idei Szent László Napok jelszava: Várad összeköt. Jelenleg különösképpen mély értelme van ennek a jelszónak, hiszen a trianoni tragédia centenáriumának közeledtével az Országgyűlés a következő évet a Nemzeti Összetartozás esztendejének nyilvánította.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy újra álljon szobra a lovagkirálynak a város főterén. Meggyőződése, hogy a harcot siker fogja koronázni, és a román többség belátását is megszerzik előbb-utóbb ahhoz, hogy a szoborral együtt Szent László történelmi műve, alakja és személyisége is végre elnyerje méltó helyét Nagyváradon”.

Tőkés László

A megnyitót a Csillagok Palotája – Népzene az irodalomban Szent László korától napjainkig című előadás zárta. Közreműködött: Sebestyén Márta – ének, furulya, dob; Sebő Ferenc – ének; Andrejszki Judit – ének, csembaló, dob; Barvich Iván – tárogató, bolgár kaval és Pergel László – prímtambura, gitár.

Csillagok Palotája – Népzene az irodalomban Szent László korától napjainkig

 

További részletek ITT olvashatók a megnyitóról.

A nagyváradi Szent László Napok programjáról ITT tájékozódhatunk.