A CédrusNet Kecskemét Mintaprogram 2019. május 18-án IdősLátogató tanfolyamot indított egy hiánypótló szolgáltatásra való felkészítés érdekében. A résztvevők sikeresen levizsgáztak. A kurzust elvégzők megtanulták, hogy különböző élethelyzetekben hogyan lehetnek a család, az idős ember segítségére, és új ismereteket szereztek az idősödés és az öregkor lelki, fizikai folyamatairól, tanultak a leggyakoribb betegségekről és az alapvető elsősegélynyújtás technikáiról.

A tanfolyam elvégzését igazoló okmányt ünnepélyes keretek között Engert Jakabné képviselő asszony és Sárközy Erika, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője adták át a hallgatóknak.

Egy, áprilisban végzett online kutatás visszaigazolta azt a feltételezést, hogy a kecskeméti családoknak szüksége lenne egy olyan szolgáltatásra, mely az idős családtagok ellátásában helyettesíti az éppen távol lévő, vagy elfoglalt családtagokat. A válaszadók 93%-a mondta, hogy már most van, vagy a közeljövőben lesz szüksége ilyen segítségre. Mától 20 elkötelezett CédrusNet IdősLátogató várja ezeknek a családoknak a jelentkezését.

A 60 órás tanfolyam olyan készségekkel és tudással vértezte fel a hallgatókat, ami által értő, empatikus támogatói lehetnek az otthonukban egyedül élő öregeknek. A megszerzett tudás képessé teszi őket, hogy felismerjék az adott idős ember lelki, érzelmi igényeit, erre megfelelően reagáljanak, különböző mozgásformákkal segítsék fizikai állapotának megtartását és javítását. Megismerték és végezni tudják azokat az agy működését serkentő gyakorlatokat, játékokat, melyek a jó szellemi állapot fenntartásában sokat segíthetnek.

Idős korban gyakori a demencia, a Parkinson kór, cukorbetegség, érszűkület. A hallgatók megtanulták ezeknek a betegségeknek a laikus felismerését, melyre fel tudják hívni a családtagok figyelmét vagy támogatni tudják a már előírt terápiát. Az elméleti ismeretek mellett egészen praktikus tudást is szereztek: tudják használni az idősek gondozását segítő eszközöket, sőt még az elsősegélynyújtást és az újraélesztést is gyakorolták. Tanultak a betegjogokról, és megismerkedtek a témához kapcsolódó etikai elvekkel. Megismerték a városban működő időskori ellátó rendszert és az igénybevétel feltételeit, ebben is segíteni tudnak a családoknak. Az élettapasztalatuk és rutinjuk révén segítséget tudnak nyújtani továbbá a házimunkában, bevásárlásban, ügyintézésben is.

A gyakorlati napokat a Margaréta Otthonban töltötték, illetve az Idősgondozó Szolgálat munkatársait kísérték el napi körútjaikon. A képzés szakmai garanciája a Szent-Györgyi Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködése volt. Az Iskola tanárai oktatták a szakmai ismereteket, az iskola biztosította a jól felszerelt tantermeket és eszközöket is.

Az IdősLátogató azonban nem betegápoló. A tanfolyam elvégzése nem jogosít egészségügyi gondozásra, inkább a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik pótolni. Az új szolgáltatás a fizikai, érzelmi biztonságot növelheti, és hozzájárul, hogy az idős ember minél tovább legyen képes önálló életre a saját otthonában.

Az IdősLátogató szolgáltatásért egyedi megállapodás szerint fizetni kell.

Akinek CédrusNetIdősLátogóra van szüksége, keressen bennünket az alábbi elérhetőségen: kapcsolat@cedrusnet.hu

 

 Fotók: CédrusNet, Lakó-Tóth Edit

 

 

Hozzászólások