2014. február 28-án került sor a párizsi Chatelet Színházban a 39. César-díj átadó ünnepségére. Az európai Oscar-díjnak számító gálán a legjobb egész estés animációs film díját a Loulou titka című francia film kapta. Rendezők: Éric Omond és Grégoire Solotareff. A Prima Linea Productions párizsi stúdió a kecskeméti rajzfilmstúdió munkatársait kérte fel 27 percnyi tervezés, karakter animáció és kifestés elkészítésére.


A Prima Linea Productions párizsi stúdió a kecskeméti rajzfilmstúdiót kérte fel 27 percnyi tervezés, karakter animáció és kifestés elkészítésére. A filmen Kecskeméten 48 fő dolgozott 10 hónapon keresztül. A francia stúdió elégedettségét jelzi, hogy a Loulou befejezése után most egy újabb – egy Oscar-díjas rendező irányításával – készülő egész estés rajzjátékfilm gyártásában is a kecskemétiek közreműködését kérték. A film háromnegyed része, kb. 65 perc Kecskeméten fog elkészülni. Mindkét produkció szakmai irányítását Nagy Lajos Balázs Béla-díjas rendező végzi, gyártásvezető: Vécsy Veronika.

A Loulou titka egy aesopusi mese mai változata, amely Gregoire Solotareff Loulou és Tom című gyermekkönyv sorozatán alapul. Míg a könyvek a kisgyermekeknek íródtak, a film szélesebb közönséget céloz meg: a kamaszodó korosztályt és szüleiket. Egy parabola, amely különböző identitású csoportok együttélési problémáiról szól (növényevők – húsevők).

A szereplők között különböző, az emberi társadalomban létező típusokat találunk. A diktátor Andréa herceg, aki a magánéletében is az, a szerelméhez végig hűséges nő, Olympé, a szervilis Scarlett, Loulou a nyulak között felnőtt naiv kisfarkas, Tom a nyúl, aki Loulou hűséges barátja, de még az epizódszereplő panziótulajdonos özvegy Galentine is mind-mind húsvér „emberek”.

A cselekmény lehetőséget ad a különböző embertípusok tetteiken keresztül történő megismerésére. Az unatkozó Andréa, akit a hatalommal való visszaélés szórakoztat, a húsevők ellen lázadó növényevők, vagy a párkapcsolatban végig hűséges Olympé archetípusai megtalálhatók az európai kultúrtörténetet reprezentáló irodalmi, képzőművészeti, zenei alkotásokban. A film cselekményének elképzelt helyszíneit a francia táj ihlette. A happy enddel végződő történet reményt ad arra, hogy a mindenkori gonosz előbb- utóbb elnyeri méltó büntetését, és a gyenge jók, ha összefognak, képesek legyőzni az erősebbnek tűnő rosszat.

A film cselekménye:
Loulou egy farkas, Tom egy nyúl. Elválaszthatatlan barátok, a nyulak országában élnek békésen. De Loulou, aki végig árvának hitte magát, egy nap egy különös asszonytól (az erdő szelleme) megtudja, hogy az anyja él. A két barát felkerekedik, és elindul Wolfenbergbe, a farkasok országába, hogy megkeressék Loulou anyját. A „Húsfesztivál” kellős közepébe érkeznek, ahol évente a legnagyobb húsevő állatok gyűlnek össze. Vajon Loulou és Tom barátsága túléli-e ezt abban a világban, ahol a növényevők rabszolgák, vagy a húsevők asztalán végzik? Mi az a hihetetlen titok, ami Loulou születését körüllengi? Erről szól a film.

Pár éve a spanyol Chico és Rita, valamint az ír A Kells titka című egész estés rajzjátékfilm készült Kecskeméten, mindkettőt jelölték Oscar-díjra.

Trailer: https://www.louloulincroyablesecret-lefilm.com/

2014. március 4.

 

Hozzászólások