Máté Sándor ismételten bemutatkozik az olvasóknak. Megkértük rá a budapesti festőművészt, hiszen már régen készült vele a Montázsmagazinban interjú. Szeretnénk felhívni a figyelmet az azóta készült gyönyörű festményeire.


1954-ben születtem Budapesten. A rajzolás-festés mindig jelen volt az életemben, már egész kisgyerekkorom óta. Az adottságot édesanyámtól örököltem. Rajzaimat az általános iskolában versekkel egészítettem ki. Néhány negatív élmény gyerek- és később felnőtt korban “kifordította” az ecsetet a kezemből. Saját tapasztalatból tudom ezért, hogy soha ne legyek senkivel fölényes vagy lekezelő, ha valakinek a kezdő botladozásait látom. Csak támogatni és bátorítani szabad, tanácsot, útmutatást adni jó szándékú segítséggel.

Szegedre a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakára jelentkeztem, ahol Hézső Ferenc volt a művészeti tanárom. Alapvetően úgy gondolom, mégis autodidakta vagyok. Rengeteget tanulmányozom művészek munkáit, és nagyon sokat festek. Szerintem a kitartó munka az egyik legjobb mester. Pasztellezni kb. négy éve kezdtem el. Ebben sem volt tanítóm, de segített a látvány alapos megfigyelése, az alázat és a téma őszinte szeretete. Rendszeresen szoktam kiállítani, és másokkal is igyekszem megszerettetni a pasztellezést.

Máté Sándorral 2015. február 25-én Nagy L. Éva készített egy részletes, szépen illusztrált interjút. Javasoljuk elolvasásra, ITT található.

Sándor gyönyörű festményeit részben a Facebook oldalán tekinthetjük meg, részben saját weboldalán gyönyörködhetünk bennük. Sok festménye eladó, lehet bátran válogatni belőlük.

 

 

A Montázsmagazin 2017-es antológiáját, a Csodálatos természet című kötet borítóját Máté Sándor Őszi elegancia című festménye díszíti majd.

 

 

W. E.

 

Hozzászólások