A kecskeméti Hajdú László úszóbajnokkal, költővel, zenésszel beszélgettem ismét. Már jó néhány évvel ezelőtt készítettem interjút Lacival (HaL-lal) az Üzen a homok című művészeti magazin számára. A halk szavú, tehetséges bajnok nemcsak kiváló úszó, hanem a művészet szerelmese is.

Kedves Laci, megkérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mesélj a gyermekkorodról, mutasd be a szüleidet, azt a családi háttért, amiben felnőttél, ahonnan nagyon sokáig merítkeztél, hogy valóra váltsd céljaidat!

Őszinte leszek… Édes szüleim korlátlan szabadságot adtak, amiben a gyermekkor minden áldását megkaptam játékban, szeretetben. Szinte burokban tartottak, amiből a mai napig nem tudok szabadulni. Apám mezőgazdasági szakember, főiskolai docens, tanár volt, tőle a természet szeretetét kaptam. Édesanyám a háztartást vezette, minden ház körüli munkába bevont, a felelősség vállalást, az otthon megbecsülését plántálta belém. A bizalmat kaptam, ami a taníttatásomban is, a sportba integrálódásomban is szerepet játszott. Olyan nap nem volt, hogy utánam ne jöttek volna, hogy este van, gyere haza! Imádtam a grundon bandázni, focizni, játszani. Ez a közösségi élmény egy életre meghatározta a jövőmet.

Mikor és ki vitt el először az uszodába? Van ezzel kapcsolatos élményed, amelyet megosztanál az olvasókkal?

Ez egy profán helyzet volt. Nővéreim busszal jártak iskolába, mert már rendszeresen úszóedzésekre jártak. Én gyalog mentem a Hunyadivárosból a központban lévő intézménybe, hiába, no, valamit, valamiért. Ha bérletet szeretnék, úsznom kell. Két év alatt sem tudtam megtanulni úszni. Igazából egy kiskutya tanított meg locskolva haladni, miután anyukámmal csónakázva beleestünk egy tóba. Úszó lettem. Erről már írtam egy kis glosszát a honlapomba.

Meg tudnád fogalmazni, hogy mit jelent számodra az úszás?

A levegőt, a boldogságot, az életem értelmét. Tanítani csoda, művelni maga az Élet. Nem tudok nélküle lenni. Legyen az tenger, tó vagy medence. Álmaimban is sokat úszok, repülök. A vízben otthon vagyok. Vigaszt hoz, mindennapjaim biztonságát jelenti.

Mikor érted el az úszásban a legnagyobb eredményedet? Kik voltak a kortársaid?

Darnyi Tamás, Wladár Sándor, Verrasztó Zoltán volt a példaképem. A hátúszásban voltam reménység, sajnos akkori edzőm nem tudta megvárni, hogy élversenyzővé váljak. Borzasztó sokára mutatkozott meg a tehetségem, igazából nagyon munkás vagyok, szó szerint rettenetesen sokat kell úsznom. Magó Gabi bácsi volt az, aki egy alkalommal félrevonva mondta, hogy igazi csoda, ahogy fejlődöm, csak fel kell szabadítanom a lelkem. Izgulós, gátlásos gyermek voltam. Ennek ellenére volt idő, hogy 200 háton a felnőtt ranglista harmadik helyére jutottam az országban. Súlyos vállízületi sérülés vetett véget az álmomnak.

Úgy tudom, hogy ezután egy nagyobb szünet következett. Megszülettek a gyermekeitek. Hány évesek, hol tanulnak tovább? A kisebbik fiad is szenvedélyes tollforgató hírében áll.

Sosem hagytam abba, csak a rehabilitáció hosszú ideig tartott, viszont úszómesterként kezdtem a munkás életem. Sokszor a villanyszerelést beépítették a munkaköri leírásomba, ami sok frusztrációt hozott. Hogyne! A szakmát is sok-sok edzés közepette tanulva, nem túl mély ismeretekkel gazdagodtam…

Ami megtanított mindenre, az a saját házam építése volt. Nos, akkor tényleg kevesebbet úsztam. A gyermekeimnek otthont szerettem volna, azt építettem két kezemmel, szinte csak apám segített. Sajnos, ez elveszett. Két fiam már felnőtt, huszonévesek, Csabi a jog területét választotta, Gabi a biológia iránt érdeklődik. Nagy büszkeség, hogy mindketten kitartóak, élénk a fantáziájuk, a jövőképük. Gabi elkápráztatott az eposzával, írásai igencsak elgondolkodtatóak. Ilyenkor döbbenek a valóságra: honnan jöttünk, mi a célunk? Honnan van ennyi tudás az emberben? Az álmaink mutatják az utat.

Mikor tértél vissza ismét az úszáshoz? Mióta vagy úszóoktató? Hány éves korban javasolnád az úszás elkezdését a gyermekeknek?

A válás után egy darabig még kapaszkodtam a vállalkozói lehetőségekbe, rengeteg élmény és annál több kudarc után feladtam, nem leszek gazdag. Újra úszómester, oktató, majd edzőként a felnőtt csapat irányítója lettem. A vizet szinte születéskor érdemes megszerettetni, a szülők nagy lehetősége ennek kihasználása. A kifejezett úszásoktatást érdemes szakemberre bízni, aki bizalmat kell, hogy élvezzen és nyerjen. Másként nagy csalódást szenvedhet a gyermek. Sokszor kérdezik, ha én nem, akkor kit ajánlok magam helyett. Nem tudok válaszolni. Úgy érzem, kivételes helyzetben vagyok. Kecskeméten ismernek és irigyelnek is elegen. Megosztó személyiség vagyok, spreadingelek.

Ez után milyen sikereket értél el?

Hosszú sora van a versenyeknek, nem számoltam, csak mentem. Rengeteg országos csúcsot értem el, igazán az Európa bajnoki címek, helyezéseim nem számítanak. Világbajnok még nem lehettem. Az egynapos úszás magyarországi történetének úttörője vagyok. A Úszás Ünnepe, a kecskeméti UNIVER által szervezett rendezvénye az, ami engem kiemelt.

 

Laci, mennyibe kerülnek a felkészülések a versenyeidre? Van szponzorod? Kitől vársz segítséget? Itt a lehetőség, hogy üzenj a sportot kedvelő támogatóknak!

Az emberi szeretet az igazi támogatás, akkor teremt anyagi erőforrásokat. Aki lát úszni, akiket taníthattam, azok felelősséget vállalnak értem. Én nem kérek pénzt, ha segítek valakinek úszni. Mint a templomban. Az Isten megfizet. Sokszor érzem azt, hogy Isten az Emberekben van, és azt is, hogy ugyanúgy, az, aki nem tud azonosulni az elveimmel, az belém rúg. A fő támogatóim sokszor elérhetetlenül messze vannak, mégis érzem közelségüket. A masters sport elismerése hiányzik a média részéről, Kecskeméten mostohagyerek vagyok az úszás reklámjában, a tájékoztatásban. Nemcsak a pénz a nagyon fontos, hanem az, hogy lássák az emberek, hogy miképpen vagyok az életben olyan erős, vagy akár gyenge. A hosszútávúszás iszonyúan összetett! Ebben az évben hétszámjegyű összegbe kerültek a versenyek.

Milyen verseny lesz legközelebb, amin szeretnél részt venni?

Egyértelműen a budapesti Világbajnokság a cél, de addig számtalan eseményre hívnak. Közülük kiemelkedik a harmadik UNIVER Úszásünnep, ahol újra egy egész nap úszni szeretnék. Itt adományozó, jótékonysági szándékkal vennék részt. A Wojtyla-ház tiszteletét hangsúlyozná minden megtett kilométerem.

Mit üzensz a barátaidnak, a sportkedvelő támogatóknak?

Próbáltam pénzt keresni, a boldogság elkerült. Voltam szerelmes, messze szállt az érzelem, maradt oly sok tépett seb. Amit megtanultam: az egészséget s a barátokat kell megbecsülni. Adni azt, amiből a legtöbb van. Az úszás, a művészeti, filozófiai szintű érzelmek embere vagyok. Ezt nyújtom azoknak, akik szeretni tudnak, s követik utam.

Úgy tudom, hogy van egy kedves idézeted.

Több idézetem is volna…, vannak saját verziók e témában is:

Messze távolban kicsiny pacsirta dala,
mely füledben halkan megszólal
drága e dal, lágy trillák szólanak,
csitulna szívednek őszinte vádja.
Te, aki annyi keservnek tanúja vagy,
Te, aki álmodója a földi jónak,
Legyen merszed kiáltani az Úrnak,
hogy lelked felszabadítani tudjad…

S itt egy másik is:

Tudod, reményre születtem, és sikerre ítéltek… Hallottam én, s várom a fényt, hogy igaz legyen. Tettem-e, szóltam-e, várhatom-e? Már csak a kezedbe helyeztem szívemet. Éljek, vagy átkozott legyek…

Most pedig egy kicsit beszéljünk a másik nagy szerelmedről, az irodalomról és a zenéről. Mikor kezdtél el verseket írni?

Ez a szenvedély a gimnáziumban érintett meg. Rengeteget olvastam, s érzelmeim kifejezésre juthattak. A zene hullámaira viszont már a családom elvesztése után sodródtam, ebből lett a Spreading Formation. Sajnos, hiába van kész több lemeznyi anyag, az énekesek ma a tehetségkutatókon kívül mást nem ismernek. A több év zenei ihletettség így jobbára a homály leple alatt marad. Volt persze sok fellépés, de messze a diadal.

Mennyire vagy termékeny költő? Nem szeretnéd könyvbe bújtatni az alkotásaidat?

Azt hiszem, a menny országának írok, zenélek. A sors most az úszásomnak ad teret, a vízben verselek, dalolok. Mikor magam voltam, többnyire éjjel írtam, zenéltem. A párkapcsolat művészetgyilkos, egész más a lelkiállapot, az elhivatottság érzete, benső kényszere. Minden vágyam egy könyv, amiben összegezhetném az életem.

Kérlek, mesélj a zenélésről is! Dalszövegeket is írsz? Melyik zenekarban játszol?

A versek majdnem dalszövegek is… A háttérben a zene megfesti, illusztrálja, kiemeli a lelki, hangulati elemeket. Sok instrument készült, szeretek improvizálni a szintetizátorokon. Az együttesem vezetője, alapítója vagyok, bár a Spreading Formation jelenleg az úszásom miatt nem működik, ez jövőre megváltozhat.

Milyen álmaid, vágyaid vannak, amelyeket szeretnél, ha valóra válnának?

A szeretet, a kitartás üzenetét hordozom. Az esély bizonyságát viszem az emberek közé. Biztonságot szeretnék, hogy mindennap meleg fekvőhely, megbecsülés jusson mindenkinek. Persze, hogy világbajnok akarok lenni! A vizek híressége. Halságom a nevem.

Kedves Laci, azt kívánom, hogy minden vágyad és álmod váljon valóra! Céljaid eléréséhez kívánok számodra erőt, egészséget. Ha ezek meglesznek, bizonyára boldog ember leszel, „aranyhal” barátom! Adja Isten!

 

Hajdú Lászlót már korábban bemutatta a Montázsmagazin, verseiből ízelítő ITT olvasható.

 

Nagy L. Éva

 

Hozzászólások