James Fenimore Cooper 1789. szeptember 15-én született, őt tartják az első igazi amerikai regényírónak. 30-40 évvel ezelőtt a fiatal olvasók nagy része ismerte klasszikus regényét, Az utolsó mohikánt, és a Nagy Indiánkönyv minden könyvesbolt kirakatában megtalálható volt. Bestsellernek számított mind az általános iskolás, mind a középiskolás diákok között. Ma már alig van olyan diák, aki olvassa, de sajnos, ez ugyanígy van sok más klasszikus író műveivel is.

Cooper nevét a Bőrharisnya sorozat tette ismertté, aminek a Nagy Indiánkönyv a magyar fordítása. A sorozat regényei bemutatják az észak-amerikai indiánokat, a telepesek életét a vadon és a civilizáció határvidékén. A sorozat a főhős, Netty Bumppo életét követi végig, aki bátran harcol az ellenséges indiánokkal, mint erdei vezető, és becsületét, tisztességét mindvégig megőrzi.

A sorozat öt részből áll, melyekben a főhős különböző neveken jelenik meg (Vadölő, Sólyomszem, Bőrharisnya) – Vadölő, Az utolsó mohikán, Nyomkereső, Úttörők, A préri. A kalandos történetek Réz Ádám és Szinna Tivadar kitűnő fordításában még mindig élvezhető olvasmányok, amelyek bátran ajánlhatók mind gyerekek, mind felnőttek számára. Az utolsó mohikánból készült film például nagy siker volt a középiskolások között.

Cooper más témájú regényeket is írt. Magyarul is megjelent könyve, A kém, az amerikai függetlenségi háború idején játszódik. Ő volt az is, aki az amerikai irodalomban meghonosította a tengeren játszódó történeteket (A révkalauz, A vörös kalóz).

Biztos, hogy regényei semmiféle káros hatást nem gyakorolnának a mai iskolásokra. Sólyomszem és nemes lelkű indián barátai, Csingacsguk és Unkasz (ő volt az utolsó mohikán) csak jó példaként állhatnak előttük. Reméljük, hogy talán a jövőben ezek a regények reneszánszukat fogják élni.

 

Weninger Endre

Hozzászólások