Müpa – Táncbérletek  – Legnépszerűbb táncelőadásaiból válogató vadonatúj bérlettel köszönti a Müpa a tánc világnapját. A Müpa történetének első, a tánc műfaját középpontba állító bérletének négy előadása a néptánctól a kortárs balettművészetig kalauzolja a közönséget a 2022/23-as évad első felében.

Duna Művészegyüttes – Fotó: Pályi Zsófia

A táncművészet mindig is fontos szerepet töltött be a Müpa életében, ám az elmúlt évek során sokak örömére még nagyobb hangsúlyt kapott az intézmény programkínálatában. Így a táncrajongók évről évre egyre több bemutatónak örülhetnek, és egyre több előadásból válogathatják ki kedvenceiket.

A Müpa történetének első, a tánc műfaját középpontba állító bérletének négy előadása a néptánctól a kortárs balettművészetig kalauzolja a közönséget a 2022/23-as évad első felében.

Müpa – Táncbérletek – A vadonatúj bérlettípus stílszerűen a tánc világnapjától, április 29-től érhető el.

A 2022/23-as évadban a nézők Magyarország vezető együtteseinek produkcióit sorozatba gyűjtve már táncbérletek formájában is helyet válthatnak a Müpa legnépszerűbb táncelőadásaira. A négy előadást tartalmazó konstrukció akár a műfajjal csak most ismerkedők számára is tökéletes választás lehet, hiszen az autentikus néptánctól a kortárs balettig, a Kárpát-medence folklórjától a 21. századi mozdulatművészetig a táncszínházi előadások széles skáláját sorakoztatja fel.

A Duna Művészegyüttes az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon mutatta be az erdélyi Mezőség rendkívül színes zenei és tánchagyományait felvonultató előadását. A mintegy 300 magyar, román és szász települést magába foglaló Mezőség kultúrája kitüntetett helyet foglal el a népművészetet kedvelő közönség szívében.

Számtalan amatőr és hivatásos gyűjtő érdeklődését keltette fel Bartóktól Kodályon és Timár Sándoron át Novák Ferencig. Juhász Zsolt és együttese a tájegység multikulturalitását állítja középpontba Szépséges Mezőség címre keresztelt produkciójában.

Pécsi Balett – Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Magyarország első modern balettegyütteseként több mint 60 éve alapított Pécsi Balett nemcsak a város, de az ország egyik büszkesége is. Hasonló a helyzet az optikai festészet, az op-art szülőatyjával, a Pécsett született Victor Vasarelyvel, adta hát magát, hogy a nyüzsgő kulturális életéről ismert Baranya megyei város két kiemelkedő figurája egy színpadra kerüljön. Ez ihlette meg Vincze Balázst is, akinek koreográfiájában szinte életre kelnek a műalkotások.

Az egyes képek, festmények világa nemcsak a jelmezek, kellékek és díszletelemek szín- és formavilágában, de a jelenetek hangulatában, a mozgások dinamikájában, sőt még a Riederauer Richárd komponálta zenei anyagban is visszaköszön.

„Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket, és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek, és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak” – nyilatkozta az alkotás folyamatáról a koreográfus.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Fotó: Nagy Attila

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese. Repertoárja a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól egészen a népi hagyományokon alapuló mesedarabokig terjed.

A hűtlen feleség a magyar balladatár egyik legbecsesebb darabját, A megégetett hűtlen asszony történetét dolgozza fel. Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa ezt a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket ábrázoló, kegyetlen szépségű históriát alapul véve gondolta tovább a főhős tragikus sorsának előzményeit egy egész estés bűnügyi táncdráma formájában.

tancberletek

Győri Balett – Fotó: Nagy Attila

A 19. századi romantikus balettirodalom stílusteremtő remekművét, a Giselle-t számtalan társulat és táncegyüttes dolgozta már fel, ám az évad együttesének választott Győri Balett olyan formában gondolta újra az 1841-ben bemutatott darabot, amely új rétegeket ad a már jól ismert keserédes szerelmi történetnek. A két felvonásból egy lett, Adolphe Adam zenéje helyett pedig Lajkó Félix virtuóz hegedűjátékára ropják halálos táncukat a mesebeli erdőben a villik.

A GisL a 2021-es bemutató óta a közönség egyik kedvence, az előadásokra jószerivel napok alatt elfogy minden jegy. Velekei László koreográfiáját ugyanis nemcsak a szakma, a nézők is egyöntetű lelkesedéssel fogadták.

Müpa – Táncbérletek  – A Müpa vadonatúj táncbérletének előadásairól bővebben itt olvashat.

Az előadások jegyáraihoz képest átlagosan 20% kedvezményt biztosító táncbérletek 2022. április 29-től érhetőek el a Müpa jegypénztáraiban és weboldalán.

Duna Művészegyüttes: Szépséges Mezőség – 2022. október 1. szombat 19:00 — 20:30 – Fesztivál Színház

További információk itt

Emlékezetes pillanatok a bemutatóról:

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök – 2022. november 2. szerda 19:00 — 20:15 – Fesztivál Színház

További információk itt

Emlékezetes pillanatok a bemutatóról:


Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség – december 8. csütörtök 19:00 — 20:30 – Fesztivál Színház

További részletek itt

Emlékezetes pillanatok a bemutatóról:

Győri Balett: GisL – december 20. kedd 19:00 — 20:30 – Fesztivál Színház

További részletek itt

Emlékezetes pillanatok a bemutatóról:

 

Forrás: MÜPA

Hasonló cikkünk:

Koncerttel, mesével, sok játékkal és tánccal vár gyermeknapon a Müpa

 

Hozzászólások