A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum orosz avantgárd gyűjteménye a Magyar Nemzeti Galériában 2016. január 29-től  2016. május 1-ig tekinthető meg. 

 

oroszavant1912

 

A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum kollekciója az orosz avantgárd művészetének egyik legrégebbi és legegységesebb gyűjteménye. Ez az Oroszországon kívül még soha ki nem állított anyag mutatkozik be most Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. A negyven kiemelkedő művet felvonultató kiállításon többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov.

A múzeum gyűjteményében az orosz avantgárd csaknem valamennyi irányzata – kubizmus, kubofuturizmus, neoprimitivizmus, szuprematizmus, konstruktivizmus – kiemelkedő fő művekkel van jelen.

 

oroszavant1916

 

A Magyar Nemzeti Galéria kiállításán a történelem viharos eseményei is megelevenednek korabeli dokumentumokon keresztül, hiszen az orosz avantgárd kivételes művészi aktivitása csak az orosz társadalom jellegzetességeinek ismeretében és a történések sodrában értelmezhető. A tárlat korabeli dokumentum- és művészfilmek részleteinek tematikus válogatásával idézi meg a forradalmi korszak atmoszféráját. Időutazást kínál a múltba: az archív képkockákon történelmi személyek és sorsdöntő mozzanatok villannak fel, megelevenedik a társadalom különböző rétegeinek élethelyzete és hétköznapi tevékenysége.

A kiállításhoz kétnyelvű (magyar-angol) impozáns katalógus készült. A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum teljes avantgárd gyűjteményének publikálása igazi művészettörténeti szenzáció.

A kiállítás kurátora: Gergely Mariann, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

 

 

Hozzászólások