A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő részében a „Vatikáni Múzeum 3D” és a „Firenze és az Uffizi-képtár 3D” alkotói Róma, az örök város négy pápai bazilikáját mutatják be, a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság rendkívüli szentéve tiszteletére.

papai_bazilikak1

A modern 3D/4K technológiával és speciális kamerabeállításokkal készített filmben eddig sosem látott szemszögből tárul fel a Vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika csodálatos épülete és páratlan műkincsgyűjteménye. Az egyes helyszíneken neves művészeti szakértők kalauzolják végig a nézőket: közreműködik Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, Paolo Portoghesi nemzetközi hírű építész, Claudio Strinati művészettörténész és Micol Forti, a Vatikáni Múzeum kortárs művészeti részlegének igazgatója.

papai_bazilikak2

Az Apostoli Palota hercegi terme

 

A film olyan különleges helyszíneket is bemutat, amelyeket turisták nem látogathatnak, például a nyolcszögletű Szent Péter Műhely kupolatermét, a Vatikáni Apostoli Könyvtár Sixtus termét vagy az Apostoli Palota hercegi termét. A monumentális épületek mellett olyan kimagasló művészek munkáinak részletei tárulnak fel a mozivásznon, mint Michelangelo Buonarroti, Giotto di Bondone, Gianlorenzo Bernini és további jeles itáliai alkotók. Az építészeti és képzőművészeti remekművek bemutatásán túl a film felidézi a bazilikák régi csodálóit is, köztük Itália szerelmesét, a francia Stendhalt, aki „Római séták” című művében örökítette meg a négy bazilikában tett egykori látogatását.

papai_bazilikak3

A Lateráni Szent János-templom kupolája

 

A művészet templomai – Pápai bazilikák 3D
színes, szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2016 (6)

Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Magyarországi bemutató: 2016. december 15.
Premier előtti vetítés: 2016. december 7. 18:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

A filmet Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, valamint a megyeszékhelyek többségén látható lesz.

papai_bazilikak4

A Santa Maria Maggiore bazilika

 

A film előzetese

A film facebook oldala

Forrás: Pannonia Entertainment

Hozzászólások