Szombaton darazsak támadtak a rákoscsabai szüreti fesztivál résztvevőire. Vajon mi ingerelhette őket ilyen félelmetes támadásra? Azt mondják, a föld alól hatalmas rajokban bújtak elő és hirtelen ellepték az egész domboldalt.

A fesztiválra sokan összegyűltek: óvodások népi táncolni készültek, lovas bemutatót terveztek, vidám ünnepre készülődtek az emberek. Több mint harminc gyermeket és felnőttet csíptek, szúrtak meg a rovarok, köztük olyanokat is, akik allergiásak a darázscsípésre. Szerencsére még jókor érkeztek a mentők. Két gyermeket kórházba kellett vinni, a többieket a helyszínen látták el. A domboldalt most egy rovarirtó cég vette birtokába, hogy újra biztonságossá tegye.

A nyári gyümölcsök érésekor nagy rajokban jelentkeznek a kellemetlen rovarok. Erre számítani lehetett az édes szőlő és must közelében. De ki gondolta volna, hogy valóságos invázió veszi kezdetét Hitchcoch-i módra?

A lakásban könnyebben elbánunk a csípős vendégekkel. Az ecet és a szalmiákszesz szagát nagyon nem szeretik. A gyors támadás visszaszorítására kapjunk elő egy flakon csavarlazító
spray-t és permetezzük rájuk.(No, de ki tart ilyet otthon, kedves háziasszonyok?) Ez az olajtartalmú szer az állatra tapadva azonnal megbénítja a légzését, és nem marad ideje támadni.

Darazsak esetében is a megelőzés a legjobb: főtt ételeket, gyümölcsöket ne hagyjunk lefedetlenül a konyhában. Amennyiben a rovarok nem lelnek táplálékra, maguktól is elmennek.

Mit tegyünk, ha mégis megcsíp egy darázs? Először a csípés helyét mossuk le alkohollal, majd tegyünk rá ecetes borogatást. Az ecet közömbösíti a darázsmérget. Orvosi beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a betegen allergiás tünetek jelentkeznek, a csípés körül nagy kiterjedésben duzzad, feszül a bőr, vagy ha az áldozatot több szúrás érte.

Jó hatású még a vöröshagyma, amely segít a méreg feloldásában, eltávolításában, amit használhatunk felvágva és hagymalé gyanánt is. A felvágott hagymát néhány percre szorítsuk a sebre, a levet pedig a csípés helyén dörzsöljük a bőrbe. Enyhíti a fájdalmat az is, ha a csípés helyét hideg víz alá tartjuk, majd hideg vizes borogatást alkalmazunk.

De legfőképp: Óvakodjunk a darazsaktól!

Weninger Endréné

Hozzászólások