Újrakezdésre készülődve – A Bookline novemberi sikerlistája arról tanúskodik, hogy az emberek továbbra is kiemelkedő figyelmet fordítanak önmaguk megismerésére. Múlt hónapban a dobogó első helyét egy zenész legenda önvallomása érdemelte ki, amit a 2017-es Libri irodalmi közönségdíj nyertesének várva várt könyve követ, a listát pedig Böjte Csaba füveskönyve zárja.

ujrakezdesre keszulodve

Presser Gábor személyes hangú életrajzi írásából most új  megvilágításba kerülnek egy legendás korszak történetei: a Presser könyve I.–et olvasva beleshetünk a stúdiók, a Vígszínház kulisszái mögé, és megtudhatjuk, milyen volt a “barátok és ellenségek” közt munkával eltöltött több mint ötven év.
Lehet-e boldog egy intelligens ember napjainkban? Erre a kérdésre keresi a választ új alkotásában Kepes András. A boldog hülye és az okos depressziós lapjain megelevenedő gondolatok magukkal ragadják az olvasót, és szinte biztos, hogy a könyv végére érve mindannyian egy kicsit okosabbak és boldogabbak leszünk.
Csender Levente öt hetet töltött el Böjte Csaba ferences szerzetessel. Több ezer kilométert utaztak Erdélyben, útközben pedig beszélgettek mindenről, ami a ma emberét foglalkoztatja. Böjte Csaba füveskönyve olyan gondolatok gyűjteménye, amelyek megtisztítják az ember lelkét, és reményt, kapaszkodót adnak egyre zajosabbá váló világunkban.

Nemcsak novemberben, hanem az egész évben nagyon sokan olvastak önismereti tematikájú írásokat is.

Előző hónapban jelent meg Dr. Csernus Imre Főnix című könyve, melyben a szerző azt járja körül, hogy a járványtól sújtott időszak az újrakezdésre készülődve milyen, soha nem látott lehetőségeket kínál a megújulásra.
Edith Eva Eger Az ajándék című kézikönyve szelíden bátorítja az olvasóit mindazon gondolatok és viselkedések megváltoztatására,
amelyek a múltban gúzsba kötötték őket. A döntés című sikerkönyv szerzőjének inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó
kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól.
Almási Kitti Ki vagy Te? című könyve arra ösztönzi olvasóit, hogy gondolják végig, mi áll pontosan cselekedeteik hátterében. Többek között olyan kérdéseket vet fel a szerző, mint például hogy kiknek akarunk megfelelni, miért pont nekik, illetve, hogy mikor kövessük saját utunkat mások kívánsága ellenében.

Az előző hónapban is sokan érdeklődtek gasztronómiai könyvek iránt.

ujrakezdesre keszulodve

Kedvelt volt Fördős Zé Megúszós kaják-sorozata, melynek első és második kötete is felkerült a Bookline sikerlistájára. A közismert gasztroblogger bevallása szerint könyvei közül a Megúszós kaják első kötete volt az, amire a legjobb visszajelzéseket kapta. Sorozatában helyet kaptak a pofátlanul egyszerű és kicsit összetettebb receptek is, amelyek jól jönnek az újrakezdésre készülődve.
Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva izgalmas gasztrokönyvvel jelentkeztek. A két író Damaszt és paprikás csirke című kötetében az olvasók bepillanthatnak a szerzők életébe, barátságába és konyhájába egyaránt.

Változatos tematikájú gyerekkönyvek kerültek fel előző hónapban a legolvasottabb könyvek listájára.

Nagy Boldizsár szerkesztésében jelent meg a Meseország mindenkié című könyv, ami egy formabontó mesegyűjtemény. A kötet tizenhét kortárs szerző meseátiratát tartalmazza, különféle marginalizált vagy hátrányos helyzetű csoporthoz tartozó szereplőkkel.
J. K. Rowling sajátos hangulatú mesekönyvvel jelentkezett, melyet sokszínű szereplőgárda és fantáziadús cselekmény tesz minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá. Az Ickabog címet viselő alkotásában Duskáldia országát ismerjük meg, aminek királyát egy szörnyűséges mendemonda segítségével próbálják megbuktatni. Két bátor gyerek azonban olyan kalandba sodródik emiatt, amire maguktól sose vállalkoztak volna.
Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című első gyerekkönyvében olyan verseket olvashatunk, amiket a Libri irodalmi közönségdíjas szerző kislánya, Hanna ihletett. A szövegeket a világra való rácsodálkozás, a dolgok megnevezése fölötti öröm inspirálta.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását.

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: decemberben a program szakmai és gyerekzsűrije egyaránt Takács Viktória Betlehemi mese című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla, könyvtárpedagógia-tanár így nyilatkozott a könyvről: „Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket. Sebő Ferenc gondolata pontosan illik erre a könyvre. A Hagyományaink sorozat harmadik, most megjelent kötete a Bethlehemi mese, az 1223 óta jegyzett hagyományt mutatja be a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen, mai történetbe helyezve.”

Szívünk rajta 2020. december – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Takács Viktória: Betlehemi mese
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék
Szlukovényi Katalin: Diridongó
Polgár Judit: Legyél te is bajnok!
Nagy Boldizsár: Meseország mindenkié segít
Harcos Bálint: A halandzsarablók
Chihiro Maruyama: Pierre a Labirintusnyomozó – Az égi várkastély titka
Tóth Krisztina: Kígyóuborka
Paola Peretti: Én és a cseresznyefa

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Jo Nesbø: A birodalom
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Dezső András: Magyar kóla – A kokain útja Magyarországon

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis

Lars Kepler: Lázár
Háy János: A cégvezető
Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság
Benedek Ágota: Rumbarumbamm – Ez egy kibaszott karanténnapló Fábián Janka: Julie Könyvkuckója

A Bookline nyomtatott könyv Top 50 listája élén:

Presser Gábor: Presser könyve I.
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Böjte Csaba, Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve
Dr. Csernus Imre: Főnix
Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Csengettyűk
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Ken Follett: Egy új korszak hajnala
Fábián Janka: Julie Könyvkuckója
Dezső András: Magyar kóla

Libri-Bookline Zrt.

www.libribookline.com

Kapcsolódó cikkünk a Montázsmagazinban

 

Hozzászólások