A Bookline júliusi sikerlistája izgalmasabbnál izgalmasabb könyveket tartalmaz. A legolvasottabb könyvek között egyaránt helyet kaptak a hazai és a világirodalom legismertebb képviselői. Az élmezőnyt továbbra is Orvos-Tóth Noémi könyve uralja. Delia Owens sokszínű és lélegzetelállító írása követi, a dobogósok listáját Dr. Edith Eva Eger sikerkönyve zárja.

a bookline juliusi sikerlistaja

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása másfél éve meghatározó szereplője a Bookline sikerlistájának. Az Örökölt sors népszerűsége töretlen, témája sokakat ragad magával. A szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Ez legtöbbször nem könnyű feladat, mivel felmenőink traumáit generációról generációra adjuk tovább.

Delia Owens biológus hetvenévesen döntött úgy, hogy kipróbálja magát regényíróként. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvében egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli történetét ismerjük meg, aki egyik pillanatról a másikra egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjává válik.
Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal. Az Auschwitzot túlélő magyar pszichológus műve számtalan embernek ad reményt és lehetőséget a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve novemberre várható.

Remek világirodalmi alkotások közül válogathattunk júliusban, hiszen az utóbbi időben számos kortárs szerző jelentkezett újdonsággal. Ljudmila Ulickaja elbeszéléseinek hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat a haláluk előtt. Gyanakodva fogadják, ha kapnak még egy esélyt az élettől. A lélek testéről szerzője végtelen empátiával és páratlan emberismerettel rajzolja meg portréit, történetei egyszerre vigasztalóak és felkavaróak.

Stephen King Az Intézet című regényében Luke Ellis történetét ismerjük meg, akinek szülei saját otthonukban válnak brutális gyilkosság áldozataivá. A szerző a tőle megszokott módon bilincseli le izgalmakkal az olvasót.

Taffy Brodesser-Akner első kötete, A Fleishman bajban van főszereplője, Toby Fleishman a válása után mindenre számított, csak arra nem, hogy volt felesége, Rachel lelép és ráhagyja gyerekeiket. A regényben egyszerre ismerünk rá társadalmunk komikus mivoltára, és szembesülünk a mindennapok szívszorító nehézségeivel.

Nemcsak a világirodalom kiemelkedő írói kerültek fel a Bookline júliusi sikerlistája élére. Nyáron jelent meg Tompa Andrea Haza című regénye, amiben az otthon elhagyása, a hazatérés égető szüksége játssza a főszerepet. A Libri irodalmi díjas szerző olyan kérdéseket feszeget a téma kapcsán, mint hogy kiket hagyunk hátra, amikor elmegyünk, és hogy van-e még közünk azokhoz, akikhez hazatérünk.

Bereményi Géza önéletrajzi regénye elsősorban a szerző gyermek- és ifjúkorával foglalkozik. Magyar Copperfield című könyvét olvasva nemcsak az életét ismerhetjük meg, hanem a 20. századi magyar történelem egy fontos korszakának mindennapjait is.

Háy János Ne haragudj, véletlen volt című járványnaplójában személyes terébe enged be minket. A bennünk is motoszkáló gondolatokat rögzíti jövőről és múltról, illetve napjainkról, amikor az egyik pillanatról a másikra változhat meg a világunk.

A szépirodalom mellett a tényirodalomi írások is kiemelt figyelmet kaptak. Ilyen Szentesi Éva új könyve, amiben megdöbbentő őszinteséggel vall súlyos betegségéről. A legfontosabbat utoljára hagytam: nemcsak a szerző betegségből való kigyógyulásnak ünneplése, de egyfajta tudás és élményanyag átadása is az olvasónak.

Az Akiknek két anyja van című könyv pedig egy olyan érzékeny témát dolgoz fel, amit Magyarországon is évtizedekig hallgatás övezett, miközben emberek tízezreinek életét határozta meg. Mártonffy Zsuzsa hiánypótló írása empátiával és éleslátással tárja fel az örökbefogadás magyarországi történetét és emberi oldalait.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását.

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

 

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami augusztusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is Niels van Hove Hogyan győztem le a szekálómat című könyve. A szakmai csapat részéről Bényei Judit, a MOME docense így nyilatkozott a könyvről: „A kortárs zaklatás témája sokakat érint. A könyv egy hétköznapi, valós történetet mesél el. Pontosan fogalmazott üzeneteit olvasva tudatosulhat bennünk, hogy nem a mi hibánk, ami történik. Fontos segítséget kérnünk, és lehet kiút a helyzetből.”

a bookline juliusi sikerlistaja

Szívünk rajta 2020. augusztus – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Niels van Hove: Hogyan győztem le a szekálómat
Pavla Hanácková: Vigyél haza – Erdők a nagyvilágban
Minden, ami munka
Lovranits Júlia Villő: Bajban az öreg tölgy
Francz Magdolna – Rozgonyi Sarolta: Magyarország

A Bookline júliusi sikerlistája is a magyar olvasók kedvenceit mutatja be. Már hatodik éve teszi közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistáját. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi lista bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listán a legkeresettebbeket mutatja meg minden hónapban.

 

Bookline nyomtatott Top 50 lista (első 10 könyv):

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Edith Eva Eger: A döntés
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Hónapok meséi

Tompa Andrea: Haza
Szentesi Éva: A legfontosabbat utoljára hagytam
Deborah Feldman: Unortodox – A másik út
Stephen King: Az Intézet
Borsa Brown: A szárd szikla

Bookline e-könyv Top 10 lista:
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Lakatos Levente: Próbáltam mindezt elfelejteni
Tompa Andrea: Haza
Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások
Szentesi Éva: A legfontosabbat utoljára hagytam
Deborah Feldman: Unortodox – A másik út
Borsa Brown: A szárd szikla

A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk. Megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat.

Sikerlistáin szerepelteti az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is. Így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáival segíteni szeretne az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújt a könyves szakma számára.

Bővebben ITT olvashat a Bookline toplistáiról.

 

Egyik korábbi cikkünk Bookline témában:

Könyvekkel a négy fal között – A Bookline márciusi sikerlistája

 

 

Hozzászólások