A napi kétszeri-háromszori fogmosás elképzelhetetlen megfelelő fogkrém nélkül. Sokan viszont nem tudatosan választják ki a fogkrémjüket, hanem megszokás alapján használják, ami több gondot is okozhat. Melyik fogkrémet érdemes választanunk?

Az egyes fogkrémek ugyanis messze több mindenben térnek el egymástól, mint hogy milyen ízesítéssel bírnak vagy melyik márkanevet nyomtatták a tubusra!

Összetétel, a különféle hatások tartóssága és eredményessége, gyógyászati értéke, stb. – mind olyan szempont, amik alapvetően meghatározzák, megfelelő-e egy bizonyos fogkrém a Te vagy a gyermekeid számára.

fogkremet

Hogyan találhatod meg a legjobb fogkrémet?

A helyes szájhigiénia egyik alapja a megfelelő fogkrém alkalmazása. De hogyan találod meg a legjobbat? Nos, döntés előtt mindenképp érdemes tudnod, hogy egyáltalán miben különböznek a fogkrémek fajtái!

A legtöbb fogkrém használható, de nem mindegyik megfelelő mindenkinek

A szigorú hatósági előírások miatt általában elmondhatjuk, hogy a boltok polcain legálisan kapható fogkrémek mindegyike elfogadható színvonalú. Ám ettől még ég és föld lehet a különbség közöttük!

Akadnak, akiket csak az árcédula érdekel. Holott már pár éves távlatban is könnyen kiderülhet, hogy az olcsóbb fogkrém a drágább. Hiszen nem véd kellőképpen a fogszuvasodástól, vagy nem előzi meg az ínysorvadást!

A megfelelő fogkrém kiválasztása során elsősorban azt érdemes számításba venned, hogy mennyire érzékenyek a fogaid, az ínyed. Van-e állandó szájbetegséged, illetve mennyire fontos számodra a fogaid makulátlan fehérsége. Mindenki szája egyedi, ezért ne ragaszkodj egy fogkrém márkához és típushoz csak azért, mert másnak az bevált.

Legyen ízesített a fogkrém vagy inkább ne?

Gyakori dilemma, hogy javallott-e ízesített fogkrémet használni? Nos, ez elsősorban Tőled függ. Vannak, akik kifejezetten az erősebb ízeket szeretik, és akadnak, akik jobb szeretik a semlegesebb változatot.

A fogkrém minőségét nem befolyásolja a hozzáadott aroma – szóval, ha két típus között emiatt vacillálnál, bátran válaszd azt, amelyik jobban ízlik. A gyerekek számára kifejlesztett fogkrémek egyébként azért olyan erősen gyümölcsösek, mert a célközönség egyszerűen rajong az édes ízekért.

Miben tér el a felnőtt és a gyermek fogkrém?

A fluorid az egyik legjobb és kis mennyiségben teljesen ártalmatlan vegyület, amivel a fogainkat védhetjük. Többek között a fogak is tartalmaznak fluoridot. Azonban éppen úgy, mint a vitaminok esetében, a gyermekeknek jóval kevesebbre van szükségük a fluoridból is, mint a felnőtteknek. Egyfelől a súlyuk, másfelől a fogaik eltérő típusa (csontfog – tejfog) miatt.

Ha tehát azon gondolkodsz, hogy felnőttként is gyerekfogkrémet használnál, gondolj arra, hogy a Te fogaidnak már nem lesz elegendő a benne lévő hatóanyag!

Fogfehérítő hatás: hasznos vagy ártalmas?

Fontos, hogy tisztában legyél vele: a fogaid akkor is sárgulni fognak idővel, ha a lehető leggondosabban ápolod őket. Ez biológia, teljesen természetes folyamat.

Ettől még persze nem kell örülni neki, csak azért írjuk le, hogy nem feltétlenül a fogkrémed tehet róla! Viszont még a kifejezetten fehérítő céllal kifejlesztett fogkrémek sem képesek olyan tartós és valóban fehér hatást elérni, mint egy fogászati fogfehérítés.

Ha tehát igazán fehér fogakra vágysz, a legjobb, ha időpontot foglaltatsz a fogászodnál!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások