Nem a változatosság, hanem inkább a tudatosság volt a jellemző az olvasás szerelmeseire a nyár utolsó hónapjában. A Bookline augusztusi sikerlistájából az látható, hogy sokan az irodalom mellett tették le a voksukat. Az élmezőnyt az elmúlt hónapokhoz hasonlóan Orvos-Tóth Noémi könyve vezeti, amit Delia Owens sokszínű és lélegzetelállító írása követ. A dobogósok listáját pedig Dr. Edith Eva Eger sikerkönyve zárja.

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása másfél éve meghatározó szereplője a Bookline sikerlistájának. Az Örökölt sors népszerűsége töretlen, témája sokakat ragad magával, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni.

tudatossag

Delia Owens biológus hetvenévesen döntött úgy, hogy kipróbálja magát regényíróként. Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvében egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki, aki egyszer csak egy rejtélyes gyilkosság gyanúsítottjává válik.

Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal. Az Auschwitzot túlélő magyar pszichológus műve számtalan embernek adott és ad támaszt a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve novemberben jelenik meg.

A nyár kedvenc olvasmányai között szép számmal fedezhetünk fel irodalmi alkotásokat, ilyen Tompa Andrea Haza című regénye is. A Libri irodalmi díjas szerző legfrissebb alkotásában az otthon elhagyása, a hazatérés égető szüksége játssza a főszerepet. Olyan témákat feszeget, mint hogy kiket hagyunk hátra, amikor elmegyünk, van-e még közünk azokhoz, akikhez hazatérünk.

 

Deborah Feldman egy New York-i haszid közösségben töltötte gyerek- és fiatalkorát, míg úgy nem döntött, hogy elmenekül az ott uralkodó szigorú törvények elől. Életének történetét Unortodox – A másik út című könyvében írta meg, amiből idén nagy sikerű sorozat is készült.

Gurubi Ágnes debütáló regénye megjelenését követően egyből felkerült a Bookline havi sikerlistájára. A Szív utca lapjain bebizonyosodik, hogy senki sem múlt nélkül születik. Bár könnyű azt gondolnunk, hogy történetünk születésünkkor kezdődik, valójában az életünk soha nem lehet független szüleink és őseink életétől.

Az e-könyvek kedvelői közül sokan Fredrik Backman Hétköznapi szorongások című történetét választották. A történet egy svéd kisvárosban a szilveszter előtti napon játszódik. A főhős ingatlanügynök, éppen lakásbemutatót tart, mikor egy kudarcot vallott bankrabló menekülés közben beront az épületbe. Túszul ejti az összes érdeklődőt: két megkeseredett IKEA-függőt, egy mogorva bankigazgatót, egy szomorú nénit, egy terhes nőt a párjával, és egy nyúlfejet viselő ismeretlent.

Fiala Borcsa ismert újságíró Drill című könyvében rávilágít a kapcsolatok törékenységére, az élet azon apró mozzanataira, amelyek szép lassan megrepesztik egy házasság szilárdnak hitt falát. Fájóan ismerős élethelyzetekből felépülő könyve azt a kérdést feszegeti, vajon tényleg ismerjük-e azt, akivel megosztjuk az ágyunkat?

A gyerekkönyvek között is különleges és izgalmas történeteket találhatunk. Sokan Berg Judit fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregényét olvasták. Főhőse, Rumini mára a magyar meseirodalom emlékezetes alakjává vált.

 

tudatossag

Vaskos és gyönyörű kötetben jelent meg Beatrix Potter huszonhárom meséjének és verseinek gyűjteménye, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. A Nyúl Péter és barátai teljes kiadása most először jelent meg magyarul, Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást. Szeptemberben a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is a szerző Rojik Tamás Szárazság című könyve.

A szakmai csapat részéről M. Kácsor Zoltán író így nyilatkozott a könyvről: „Keresve is nehezen találnánk manapság húsbavágóbb témát, mint a klímavédelem. Rojik Tamás regénye úgy vezeti rá az olvasót a jelenkori kétségbeejtő helyzetre, hogy elmeséli a lehetséges jövőt. A 2050-es években járunk Magyarországon, ahol a folyók és a tavak kiszáradtak, vagy a végletekig szennyezettek, ahol a leggazdagabbaknak is kimért vízadagjuk van, és szeptemberben is hőség uralkodik. Aki izgalmas, okos, friss magyar sci-fire vágyik, bátran vesse bele magát az olvasásba.”

Szívünk rajta matricát kapott könyvek:

Rojik Tamás:  Szárazság
Lipták Ildikó:  Csak neked akartunk jót
Láng Anna:  Varázslatos utazás
Vibók Ildikó:  Szeretnék egy aranyhalat!

A Bookline nyomtatott könyv Top 50 listájának első 10 helyen szereplő könyvei:

Orvos-Tóth Noémi:  Örökölt sors
Delia Owens:  Ahol a folyami rákok énekelnek
Edith Eva Eger:  A döntés
Kocsis Noémi:  Bakancslista – Magyarország
Beatrix Potter:  Nyúl Péter és barátai
Bartos Erika:  Bogyó és Babóca – Hónapok meséi
Földvári András:  Elmentem világgá!
Stephen King:  Az Intézet
Gurubi Ágnes:  Szív utca
Dr. Joe Dispenza:  Válj természetfelettivé!

A Bookline e-könyv Top 10 listája:

Fredrik Backman:  Hétköznapi szorongások
Delia Owens:  Ahol a folyami rákok énekelnek
Orvos-Tóth Noémi:  Örökölt sors
Jussi Adler-Olsen:  A 2117. áldozat
Julie Caplin:  Egy krémes Párizsban
Fiala Borcsa:  Drill
Stefan Ahnhem:  A kockavető
Kendall Ryan:  Szexi szelfi
Marilynne Robinson:  Háztartás
Deborah Feldman: Unortodox – A másik út

 

Kapcsolódó cikkünk:

A Bookline júliusi sikerlistája izgalmas könyveket ígér