Terman Beáta vagyok. Egy apró, Magyarország északi részén található faluban nőttem fel, szerencsére a mai napig itt élhetek. A közösség, a család mindig is meghatározó volt számomra, a kézműves használati tárgyak megjelentek a mindennapjainkban. Biológia-környezetvédelem szakos pedagógusként dolgozom. A tanítás nem munka, inkább hivatás számomra. Olyan életforma, mely egyszerre feltöltő, ugyanakkor nagyon kimerítő is.

terman beata

Tantárgyaim megszerettetésén túl munkámban és szabadidőmben egyaránt fontos, hogy olyan kézműves technikákat ismerjek, ismertessek meg, melyek lehetővé teszik a személyesebb, érzelmekhez kötődő tárgyak elkészítését, a kikapcsolódás pihentető, megnyugtató formáját. E vonalon hosszú éveken keresztül tartottam, és tartok még ma is foglalkozásokat lakóhelyemen. Remélem, a vírus okozta óriási problémák leküzdése után megint folytathatom.

Az alkotás öröme könnyebbé teszi a mindennapok rohanó ritmusát, a munkában való helytállásomat is.

Nagyon szeretek többek között kosárfonással, bútorfestéssel és olyan technikákkal foglalkozni, amelyek elsősorban természetes alapanyagokat kívánnak. Mivel a környezetvédelem első helyen szerepel nálam, felmerült a két vonal együttes alkalmazása egy új formában.

Így szinte egyenes út vezetett egy vállalkozás beindításához. Hulladék fából (egyutas raklapok, gyártási hulladék, bontott faanyagok, uszadékfák), környezetbarát festékek alkalmazásával készülhettek és készülnek a mai napig is lakásban elhelyezhető használati és dekorációs tárgyaim. Mintaviláguk, létrejöttük tükrözik a gondolkodásmódomat. Több tárgy elkészítésénél is a növényi motívumok adják az inspirációt, de nagyon szeretem a mandalák harmóniáját is. Mindezek a pasztell, krétafestett alapokkal kiegészülve finom színvilágot, harmonikus megjelenést eredményeznek.

terman beata

Az ihletet maga a faanyag adja.

Nem tudom másként megfogalmazni, de a legtöbb esetben látom, hogy a fa színe, mintázata, görcsei milyen további mintázást, milyen színeket kívánnak, engednek meg. Szinte mutatják azokat a motívumokat, melyek az elkészítés során rákerülhetnek erre a gyönyörűen változatos felületre.

Szeretem látni, sőt láttatni, és nem elrejteni azokat a hibákat, melyek a mentett alapanyagok előzetes felhasználása során keletkeztek. Fontosnak tartom, hogy a már felesleges, kidobásra vagy elégetésre szánt faanyagok így új lehetőséget kapnak, és megmutathatják mindazt a szépséget, mely bennük rejlik. Vagy csak egyszerűen egy teljesen új köntösben még most is körülöttünk lehetnek, meghosszabbítva így életutukat.

Az elkészítéshez olyan festékeket, lakkokat, olajokat, viaszokat kerestem, melyek garantáltan környezetbarátok. Szerencsére ezekből az alapanyagokból már igen széles választék áll rendelkezésünkre, bár jóval magasabb áron. Számomra nagyon fontos szempont, hogy a környezetvédelem fontosságát, a környezettudatosságot még ezen az úton is hangsúlyozhatom. És igazán nagy öröm, amikor a vásárlóimról is kiderül, hogy ugyanúgy gondolkodnak, mint én.

  terman beata

Az alkotás része a családunk mindennapjainak.

Így természetes, hogy nem tudok megmaradni a már bevezetett terméknél, hanem állandóan új és új lehetőségeket próbálok ki. Ebből adódóan a termékpalettám állandóan bővül, melyhez az is nagyban hozzájárul, hogy a férjem asztalos, akivel folyamatosan hatunk egymásra. Ez mindig új terveket, termékeket eredményez.

Készültek és készülnek folyamatosan kulcs-, törölköző- és üzenettartók, fali ékszertartók, akasztók, tálcák, polcok kisebb-nagyobb méretben, illóolajtárolók és irattartók mintázva a dokumentumok rendezéséhez. Mindez természetesen Zsályaportékás stílusban.

  terman beata  terman beata

És persze a kimaradhatatlan évszaknak megfelelő dekorációk is a madárfészkes tavaszi dekoroktól a nyári halas és őszi lombhullásra emlékeztető színvilágú gombás, leveles, tököcskés termékeken át a fenyőfadíszekig. Szinte minden elkészült tárgy közel áll a szívemhez, mégis vannak kiemelt kedvencek, amiktől nagyon nehéz megválni. Most az uszadékfás alapokból készülő portékák kerültek közelebb hozzám.

Próbálok olyan termékeket megvalósítani, létrehozni, amelyek az előző hosszú évek alatt valahol, valamikor hatottak rám. Sokszor elég csak annyi, hogy meglátok egy mintát, egy fadarabot, érzékelek egy hangulatot vagy színt, és rögtön indul az állandó gondolkodás, hogy hogyan és mit is lehetne létrehozni.

terman beata 

Hogy miért Zsályaportéka lett a vállalkozásom neve?

Nagyon-nagyon szeretem a virágokat, így egyértelmű volt, hogy virágos elnevezést szerettem volna a vállalkozásom számára. Sajnos minden választható névről kiderült, hogy foglalt. Egy álmatlan éjszakámon, forgolódás közben egyszer csak megszületett a Zsályaportéka. Éreztem, hogy ez az, amit eddig kerestem, azóta is nagyon szeretem. A fából született tárgyak nagy részénél a mai napig növényi motívumok, virágok, indák, levelek közvetítik azt a szépséget, ami számomra is olyan sok örömet jelent.

 

Terman Beáta lakberendező

Facebook oldalam

 

A cikk a Magyarországról jöttem, mesterségem címere… sorozat része