Néhány érdekesség Reagan-ről

Ronald Reagan sikeres színészkarriert adott fel, hogy politikai pályára lépjen. Kétszer választották meg kaliforniai kormányzónak, majd Jimmy Carter-t legyőzve ő lett az Egyesült Államok 40. elnöke. Négy évvel később újraválasztották. Óriási népszerűségnek örvendett, Minnesota kivételével az összes államban győzni tudott.

1981-ben egy őrült taxisofőr merényletet követett el ellene. A merénylő azt mondta, kedvenc filmje, a Taxisofőr inspirálására cselekedett.

Tanácsadóira hallgatva (köztük volt Teller Ede is) meghirdette az ún. csillagháborús programot, aminek kulcsszerepe volt a Szovjetunió megroppantásában.  Reagan tulajdonképpen lezárta a hidegháborút.

Minden idők egyik legnépszerűbb elnöke, nem csak Amerikában, de külföldön is. II. Erzsébet 1989-ben lovaggá ütötte, noha nem brit állampolgár lévén a „Sir” titulust nem kaphatta meg.

Ő az egyetlen amerikai elnök, aki elvált. Első feleségével még fiatalon házasodtak össze, de a kapcsolat csak néhány évig tartott. 1952-ben vette feleségül Nancy Davis-t, aki haláláig hű társa volt. Az esküvőn William Holden, filmsztár volt Reagan tanúja.

Nem csak nagyszerű előadó, kiváló szónok is volt. Beszédeivel nagy hatást gyakorolt hallgatóközönségeire.

Diplomáját eredetileg szociológiából és közgazdaságtanból szerezte.

A színészkedés előtt rádiós sportriporterként és vízi mentőként is dolgozott.

Leghíresebb filmjei a Sötét győzelem és az Út Santa Fébe. Ezekben olyan színészekkel játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Bette Davis, vagy Errol Flynn.

A Bedtime for Bonzo c. filmben  egy majom volt a partnere.

Weninger Andrea

Hozzászólások