Vannak olyan alapigazságok az életünkben, amelyeket nem szoktunk megkérdőjelezni. Illetve, időnként mégis… Egy magyar chilipaprika-termelő annak járt utána, hogy vajon az éjjeli sötétben vagy a világos napfényben növekednek-e jobban a növények. Tanulságos kísérlet következik!

novekszik

Erős a gyanú

A chilis kísérlet ötletét egy ismeretterjesztő cikkben olvasott felvetés adta, amely a fénynek a növények növekedésére gyakorolt hatását mutatta be. A tézis szerint a növények gyorsabban növekednek éjjel, mint nappal, annak ellenére is, hogy éjszaka általában hidegebb van.

Az elgondolás hátterében az állhat, hogy míg a fény bizonyos megfigyelések szerint pozitív hatással van a növények szárának növekedésére, más megfigyelések ugyanakkor arról számolnak be, hogy a nappali – erős – fény gátolhatja a szár megnyúlását. Ennek oka a fény intenzitásában keresendő: minél magasabb intenzitású a fény, annál jobban gátolja a növények szárának és levelének növekedését.

A bizonyíték

Diczkó László, a chilipaprikából készült termékeket forgalmazó Chili Hungária Webáruház házigazdája úgy döntött, utánajár ennek a felvetésnek. Gyakorlati kísérlet során fogja ellenőrizni, vajon megállja-e a helyét a fenti megállapítás. Az igazoló kísérlethez két palántát választott ki saját chilipaprika-állományából, amelyeket azonos körülmények között gondozott. Ügyelt arra, hogy mindkét növény azonos mennyiségű és összetételű öntözővizet kapjon a kísérlet során.

A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározott időnként megmérje a növények növekedésének – pontosabban a száruk hosszának – változását. Ehhez eleinte a cserépbe helyezett mérőlécet használt, majd a paprika szárának megerősödését követően mérőszalaggal tudta a magasságukat ellenőrizni. A nappali és éjjeli periódusok kialakítása érdekében a rutinos chilitermelő úgy osztotta fel a napot két egyenlő részre, hogy reggel 6-kor és este 6-kor – tehát naponta kétszer – végezte el a méréseket.

Csípős tapasztalatok

A kísérlet 71 napig tartott, és László ez idő alatt összesen 284 alkalommal mérte le a két paprika magasságát. A mérési eredményekből egyértelműen láthatóvá vált, hogy az első ránézésre furcsának tűnő tézis végül igenis megállta a helyét. A paprikák – a hűvösebb idő és kevesebb fény ellenére – valóban nagyobb intenzitással növekedtek az éjjeli sötétben, mint a nappali világosságban.

A chilipaprika termelésében ugyan vélhetően nem hoz forradalmi változást ez a felismerés, de mindenképp hasznos tanulsággal szolgál, ha nagyobb ismerettel rendelkezünk az általunk olyannyira kedvelt és előszeretettel fogyasztott növényről. Arról nem is beszélve, hogy mi, vásárlók pedig szeretünk olyan termesztőtől vásárolni, akinek szívügye az, amit csinál, és nem csupán a vásárlói igények kiszolgálása mellett köteleződik el, hanem rajongással viseltet az általa termesztett növények iránt is.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások