Éppen 40 éve, 1972-ben nyilvánították június 5-ét Környezetvédelmi világnapnak. Minden évben más és más országban rendezik meg, és mindig más a témája, mottója is. 2012-ben Brazília, Rio de Janeiro ad otthont a világkonferenciának, amelynek mottója:

„Zöld gazdaság: Te is a része vagy?”

Célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse a közös cselekvést és együtt-gondolkodást, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét, felébressze az emberekben a felelősségtudatot Földünk iránt. Világszerte törekednünk kellene az energiatakarékosságra, a helyi erőforrások széleskörű kihasználására, a megújuló természeti források hasznosítására, és csökkentenünk kellene a szemét-és hulladékképződést. Tehát mindenkinek szerepe van a bolygónk megóvásában.

Magyarországon is nagyon sok program szerveződik ennek jegyében: szemétszedési akciók, kirándulások, környezetvédelmi vetélkedők, figyelemfelkeltő rendezvények. Emellett elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek, például a Környezetünkért-díj, Környezetünkért Emlékplakett, Miniszteri Elismerő Oklevél, Zöld Toll-díj stb.

Védjük, óvjuk együtt környezetünket! A Föld nevű bolygón kívül nincsen számunkra hely a világegyetemben.

Hozzászólások