Magyar földön született

Johnny Weissmüller, a világhírű olimpiai bajnok úszó, majd filmszínész, Tarzan alakítója magyar földön, Szabadfaluban (ma Temesvár része) látta meg a napvilágot 1904. június 2-án.

Egyszerű, szegény sorsú szülei még a kisfiú születésének évében kivándoroltak Amerikába. Chicagóban, majd Penssylvániában telepedtek le, itt született már az öccse is. Az apa egy bányában dolgozott, később azonban elhagyta a családját.

A kis Johnny sokat betegeskedett, ezért orvosa javaslatára úszni kezdett.

Kiderült, hogy kiváló adottságai voltak ehhez a sportághoz. Olyan jól teljesített, hogy húsz éves korára már a párizsi olimpián találta magát, ahol három aranyérmet szerzett. Tagja volt a szintén jól szereplő amerikai vízilabda csapatnak, és négy évvel később újabb két aranyérmet szerzett úszásban.1922 és 1928 között 67 világrekordot állított fel. A légzési problémákkal küzdő vézna kisfiúból 190 cm-es, 95 kilós óriás lett idő közben.

Johnny hamarosan Hollywood sztárja lett, mivel őt választották ki a Tarzan filmek címszereplőjének.

Amikor 1948-ban lezárult a Tarzan korszak, a Jungle Jim című filmsorozatban játszott még, de ezt csak néhány kisebb szerep követte. Ő mindig inkább úszónak tartotta magát. Ötször házasodott, a ’70-es évektől sokat betegeskedett, és fényűző életmódja valamint rossz üzleti döntései miatt elszegényedett.

Nem tudjuk, hogy mennyire volt boldog a kiemelkedő sportember és színész, azt sem, hogy megtanult-e valaha is magyarul beszélni, de azt sejtjük, hogy ha szülei nem kényszerültek volna a nyomor elől Amerikába kivándorolni, magyar maradt volna ez a kiemelkedő képességű ember.


Weninger Endréné

Hozzászólások