Az autó mára gyakorlatilag a mindennapok egy nélkülözhetetlen elemévé vált a többség számára. Sokan el sem tudják képzelni nélküle az életüket, és valóban számos olyan helyzet van, amikor nagyon nehéz lenne megoldani a munkába járást, bevásárlást, vagy bárhová eljutást kocsi nélkül. Egy nagyváros közepén ez a probléma kevésbé merül fel, de vidéken például jól ismerik az emberek.

az auto rabjai

Az autó mindemellett nagyon kényelmes. Nem kell esőben gyalogolni, biciklizni, nem kell várni a buszra, vagy éppen szaladni utána. Nem kell cipelni a holminkat, elég csak bedobni a hátsó ülésre vagy a csomagtartóba. Nem vagyunk időhöz kötve, akkor jövünk-megyünk, amikor csak szeretnénk. Remekül hangzik, nem igaz?

Sokan vannak azonban azon a véleményen, hogy az autót jó néhány ember gyakrabban használja, mint indokolt lenne. Mert megszoktuk, hogy van, hogy könnyen és gyorsan eljutunk vele bárhová. Akkor minek erőlködnénk? Hát, az egészségünk miatt!

Egyre kevesebbet mozgunk

A mozgáshiány általános probléma Magyarországon, ami kihat az emberek testsúlyára, közérzetére, valamint egészségi állapotára egyaránt. Az a tény, hogy aki csak teheti, autóval jár mindenhová, még inkább csökkenti a mozgással töltött időt.

Kocsival gyorsabban el lehet intézni bármit. Ha szükségünk van valamire a patikából, ha csak be kellene szaladni valamiért a boltba, autóba ülünk. Akkor is, ha csak 10-15 perc séta lenne, mert oda-vissza az már fél óra, plusz az ott töltött idő. Máris háromnegyed óránál járunk. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg még találkozunk is egy ismerőssel útközben, és váltunk vele pár szót. Úgy már 1 óra is lehet.

Ugyanez autóval nettó 15 perc. 2 oda, 2 vissza, meg 10 a boltban. Ki akarná ugyanezt 1 óra alatt elintézni, nem igaz? Csakhogy, ha az autót választjuk, ebben az esetben attól a minimális, félórás sétától a friss levegőn is megfosztjuk magunkat. Helyette megint egyhelyben ücsörgés marad, zárt térben. Nem éppen egészségbarát hozzáállás.

A megszokás rabjai vagyunk

Mindez elmondható a gyerekek furikázásáról is. Persze, gyorsabb reggel autóval menni oviba/suliba, de elszalasztjuk a lehetőséget arra, hogy friss levegőn legyenek, ráadásul idővel egyre kevésbé lesznek hajlandóak rövidtávon is gyalogolni. Megszokottá válik számukra, hogy a szüleik mindenhová kocsival viszik őket.

Az autó olyannyira nélkülözhetetlenné vált, hogy ha meghibásodik, azonnal rohanunk vele szervizbe, vagy keresünk alkatrészt a javításhoz, például ezen az oldalon, hogy minél hamarabb újra használhassuk. Szinte megoldhatatlannak érezzük a mindennapokat nélküle – pedig csak sétálni és/vagy tömegközlekedni kellene egy kicsit.

Mielőtt azonban elkezdenénk úgy nézni az autóra, mintha maga lenne a sátán, szögezzük le: nagyon hasznos találmányról van szó, ami számos helyzetben tényleg nélkülözhetetlen. Nem arról van szó, hogy ne használjuk, csupán arról, hogy ebben is átestünk kissé a ló túloldalára. Már akkor is a slusszkulcsért nyúlunk, amikor lenne idő és lehetőség másképp tenni. Megszokásból. Ezzel viszont ártunk magunknak, az egészségünknek.

Használjuk tudatosan a kocsinkat, mozogjunk többet!

 

 

Hozzászólások