Nem látták meg az árnyékukat a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéi. A népi időjóslás szerint ez azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

Szombat délelőtt 10 órakor medveárnyék észlelést tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a barnamedvék kifutója előtt.

A két állatkerti barnamedve – Vali és Defoe – több száz érdeklődő, valamint dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és prof. dr. Persányi Miklós állatkerti főigazgató figyelmétől kísérve jött elő a barlangból. A borult idő miatt azonban a mackók árnyéka egyáltalán nem volt látható, mi több, éppen a kiengedéssel egy időben kezdett az addigi szemerkélő eső megélénkülni.

A népi meteorológia szerint ez arra enged következtetni, hogy a tél már nem tart sokáig. A medveárnyék észlelés hivatalos eredményét dr. Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be a helyszínen.

A medveárnyék észlelés persze nem tekinthető tudományosan megalapozott előrejelzésnek, inkább a népi időjósláshoz és a hagyományőrzéshez van köze.

A régi időkben az egyébként is bizonytalanabb hosszú távú előrejelzések alapja a generációk során felhalmozódott és az emberi emlékezetben megőrzött tapasztalat volt. Ennek alapján a népi időjóslás több olyan jeles napot is számon tartott, amelynek időjárásából egy hosszabb időszakra lehetett következtetni.

Az ilyen napok egyike február másodika, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A néphit szerint ha ezen a napon szép idő van, utána tartósan visszatér a rossz idő, ha azonban borult időjárás jellemzi ezt a napot, a télies időt hamarosan felváltja a tavasz. Mivel a népi megfigyelés szerint a kevésbé aktív téli periódus után a medvék is ekkortájt kezdenek el mozgolódni, a hagyomány a medvék előbújásával kapcsolta össze a jeles napot.

Forrás: www.zoobudapest.com

2013. február 2.