Csütörtök délelőtt engedték szabadon azt a hódot, amelyet még március elején találtak a Vas megyei Káld szomszédságában egy szántóföldön. A legyengült, emberi segítségre szoruló állatot egy jó szándékú magánszemély értesítése nyomán az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei fogták be, majd először a Szombathelyi Állatkórházba szállították. Az első életmentő kezelést az állat ott kapta, ezután pedig Budapestre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére került, ahol további két hetet vett igénybe, míg végleg meggyógyult.

A Hortenziának elnevezett hód minden valószínűség szerint megmérgeződött, a tünetek legalábbis erre utalnak. Valószínűtlen azonban, hogy szándékos mérgezés történt, előfordulhat, hogy például csávázott, azaz növényvédelmi okból vegyszeresen kezelt vetőmagot ehetett valahol, vagy talajfertőtlenítő szer okozta a mérgezést.

                                                                      

A gyógyítás, illetve az állat felerősítése tulajdonképpen már egy-két héttel ezelőtt befejeződött, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak most kerülhetett sor arra, hogy visszajuttassák a szabad természetbe. A hódot megtalálási helyétől nem túl messze, a Rába Sárvár közelében található, ártéri erdőkkel övezett szakaszán engedték szabadon. Ezen a területen nyilvánvaló jelei vannak a hódok jelenlétének.

A szállítóládából kiengedett állatot az Állatkert szakemberei azonosító chippel látták el.

                                                                     
Az eurázsiai hód (Castor fiber) Magyarországon a történelmi múltban is őshonos volt, a XIX. század közepére azonban teljesen eltűnt hazánk területéről. Az 1990-es évektől kezdődően azonban több visszatelepítést hajtottak végre a természetvédelmi szakemberek, illetve a szomszédos országokból spontán módon is visszatelepedtek az állatok. Mára nagyjából félezerre tehető Magyarország hódállománya.

A hód hazánkban védett állat, természetvédelmi eszmei értéke 50.000 Ft.

Szöveg és fotók: Fővárosi Állat-és Növénykert / Bagosi Zoltán

2013. április 12.

Hozzászólások