Michael Huffmann és kollégái évtizedekkel ezelőtt tanulmányoztak egy tanzániai csimpánzkolóniát, amelyben az egyik szemmel láthatóan beteg nőstény egy különleges bokor ágát rágcsálta, miután a leveleit lecsupaszította. E növényhez egyébként a majmok szinte sosem nyúlnak. Amikor kicsinye megkóstolta az ágat, kiköpte, mert keserűnek találta. Az állat a növény segítségével szabadult meg a bélrendszerében élősködő parazitáktól.

Nem kizárólag emberszabású majmoknál, hanem az egész állatvilágban megfigyelhető jelenségről van szó. A mézelő méhek rendszeresen használnak gyantát a kaptárban a káros paraziták vagy gombák ellen. Sajnos a méhészek olyan családokkal szeretnek dolgozni, amelyek kevesebb gyantát gyűjtenek, így azonban védtelenebbek a kórokozókkal szemben.

                                                             

Az állatvilág által fogyasztott „gyógynövények” egy részét már az ember is használja. A tanzániaiak például ugyanannak a bokornak az ágait alkalmazzák a láz csökkentésére és bélférgek elhajtására, mint amely fajtát a csimpánzok is rágcsáltak öngyógyítás céljából.

Forrás:www.spiegel.de

Schramek László

2013. április 16.

Hozzászólások