„Még soha nem kaptunk ennyire erős felszólítást a környezetünktől arra, hogy csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásokat. A fizika törvénye szerint minél több szén-dioxid kerül a légkörbe, annál jobban felmelegíti azt. Amikor a földtörténeti múlt során utoljára ilyen magas volt a szén-dioxid aránya, akkor az 3-4 fokkal magasabb átlaghőmérséklettel párosult. A megemelkedett hőmérséklettel párhuzamosan pedig a tengerszint is jóval magasabb volt, mint napjainkban” – figyelmeztet Benkő Dániel, a WWF Magyarország szakértője.

Az elmúlt 40 év kutatásai szerint lényegében egyértelmű, hogy az emberi tevékenység felelős a légkör növekvő szén-dioxid szintjéért. A legtöbb éghajlatváltozást okozó károsanyag-kibocsátás az energiatermeléshez köthető, legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséhez. Ha a káros anyagok légköri koncentrációja tovább emelkedik, akkor a most kiugróan magasnak számító hőmérsékletek válnak majd mindennapossá, ami pedig ma még szélsőség, az a jövőben megszokott lehet.

A világ számos táján már most kritikus a helyzet. A kormányok és a helyi közösségek nem találnak megoldást az évenként ismétlődő aszályokra, árvizekre, a kieső termés pótlására, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok okozta egyéb károkra. Ezek a problémák az olyan gazdagabb területeket sem kímélik, mint az Egyesült Államok vagy az Európai Unió. Amennyiben a légköri szén-dioxid szintje tovább emelkedik, aligha várhatjuk, hogy a klímaváltozással kapcsolatos eddigi erőfeszítések elérik céljukat.

“Ha megfelelő döntések születnek, az emberiség még átírhatja ezt a borús jövőképet! A megoldást részben az jelentené, ha világszinten áttérnénk a megújuló energiaforrások hasznosítására, a folyamatot pedig jelentős energiahatékonysági intézkedésekkel kellene támogatni. Ezzel radikálisan csökkenthetnénk a kibocsátásainkat, ami végső soron az éghajlati rendszer stabilizálódásához vezetne.” – vázolta fel a megoldást Benkő Dániel.

Forrás: WWF Magyarország

2013. május 11.

Hozzászólások