Ha az epret nem a maga természetességében akarjuk megenni, legegyszerűbben cukorral, tejszínhabbal vagy tejföllel ízesítve fogyaszthatjuk el. A korabeli receptkönyv szerint a 16. században is ismert volt ez a minimalista elkészítési mód, a cukor mellett azonban fahéjjal is megszórták az epret.

Készíthetünk az eperből tortát is. A 16. századi Szakács Tudomány receptje liszt helyett mandulával készíti (de lehet rizzsel is), az epret pedig rózsavízzel kell megmosni. Mértékegységeket – a korabeli általános szokásoknak megfelelően – nem ad, de aki gyakorlottabb a sütésben, annak ez nem okozhat akadályt, illetve itt a lehetőség a kísérletezésre:

Eperjes torta

Végy tikmonyat [tojást] avagy csak tikmony székit [sárgáját], jól meghabarván, sűrű és édes tejfelt is annyét [annyit], mennyi az tikmony, rósa vízzel, ha szereted, belé habarjad, törött mandolát is az tejfelhez általtörhetsz, kit ha hozzá veszed, valamennyére több legyen az tikmonynál s világos lángra tartván, szorgalmatosan habarjad, míg egy kevéssé megsűrűdik, de ne hadd forrani.  Ezenközben elkészülvén az tortának az feneke, melynek csak annyi magossága legyen, mint egyéb tortának, töltsd bele az tölteléket, az eperjet is reá rakjad úgy, hogy félig az töltelékben legyen, félig penig künn; nádmézeld [cukrozd] meg sűrűn, hogy sem az eperj, sem a többi ne lássék. Az eperjet minek előtte berakod, rósa vizzel megmossad, ne is legyen igen megért. Süsd meg szépen, adj neki alól jó melegséget, felül penig csak alkalmast, hogy szép fejéren maradjon. Hamar megsül, hogyha papirosban sütöd, az kemenczében tegyed. Megfőtt, s általtörtött riskását is vehetsz az előbbi fejfeles és mondolás töltelék gyanánt.

A következő két 19. századi receptben már egészen más állagban kap főszerepet ez a gyümölcs.

Eper kocsonya

Egy itze [0, 84 liter] eper lé, 4 czitrom leve, 12 lat czukor és 2 lat vizahólyag. A felolvasztott vizahólyagot vagy gélatinet, ezt mind tiszta vásznon átsajtoljuk, formába teszszük és jégre állítjuk. [egy lat = 1,7502 dkg]

Érdekes még az ecet receptje is, ami az előzőhöz hasonlóan az 1863-as Magyar Gazdasszony teendői közéletben, házban és konyhában című könyvből származik:

Földieper eczet

Dörgölj el nagyjából 2 font érett epret, tedd bő szájú üvegbe és ontsd fel 4 font felforralt finom boreczettel, s hagy jól bedugaszolva 8 napig ülepedni. Azután öntsd le az eczetet, hagyd ismét magában megülepedni, s végre szürke itatós papíron át hagyd egy casserolba leszűrődni; most forrald fel, habozd le jól, ontsd messzelyes palaczkokba, melyek egészen megtöltendők és hólyaggal lekötendők. [egy font = 56 dkg]

Forrás: csombor.blog.hu

2013. május 11.

Hozzászólások