Szinte nincs olyan hét, hogy ne hallanánk megdöbbentő adatokat különböző állatfajok csökkenő egyedszámáról, lehetséges kipusztulásukról, a vadorzók által okozott károkról.
Szerencsére vannak még a természet és az élőlények érdekeiért szót emelő és megmentésükben tevékenyen részt vevő emberek, szervezetek, politikusok is.

A BBC internetes oldalán két, hazánktól távoli kezdeményezésről is olvastam, melyek ha kis lépésnek számítanak is, remélhetőleg felhívják más országok döntéshozóinak a figyelmét is saját természeti környezetük, élőviláguk megvédésének fontosságára.

Zambia és a nagymacskák

Zambiában az oroszlánok és leopárdok számának drasztikus csökkenése miatt betiltották a nagymacskák vadászatát.
A turisztikai miniszter álláspontja szerint a turisták azért látogatnak el nagy számban az országba, hogy megnézzék az oroszlánokat, ám ha nem lesznek nagymacskák, akkor ez a turizmus nagymértékű visszaeséséhez is vezethet.
Az oroszlánok Zambia összes parkjában megtalálhatók, számuk azonban alacsony, biztosan nem haladja meg a 4500-at. A leopárdok pontos száma ismeretlen.
A szomszédos Botswanában 2014-től tiltják meg a sportolási célból űzött vadászatot, míg Kenya már évtizedekkel ezelőtt leállította a vadászati turizmust.

Dél-Afrikában orrszarvú-menhelyet nyitottak

A 2012-es év szomorú időszak volt a Dél-Afrikában élő orrszarvú-populáció számára: 633 állatot öltek meg. Ez az adat nagy nyugtalanságot idézett elő a környezetvédők körében. Az orvvadászok a szarvukért ejtik el az állatokat, és gyakran maradnak hátra elárvult borjak.

A linken megtekinthető angol nyelvű videó a világ első orrszarvú-menhelyén készült.

Forrás: www.bbc.co.uk

2013. január 13.

Hozzászólások