Magasan a Föld felett, mintegy 27 000 km/h sebességgel keringve a műholdak megdöbbentő, a földi  megfigyelők számára láthatatlan rejtélyeket tárnak fel. Új sorozat a Spektrumon.

A nagy nagyítású optikának, az infravörös leolvasónak és a korszerű földradarnak köszönhetően olyan képek készíthetők, melyek elképesztő rejtett világokba vezetnek, feltárva a múlt és a lenyűgöző természeti jelenségek titkait, melyeket a Spektrum legújabb premiere, a Rejtélyek a magasból című dokumentumfilm sorozat mutat be.

2016. február 17-én, ahogy a Worldview-3 műhold áthalad a chilei Atacama sivatag felett, különös épületekről készít felvételt. A képen egy hatalmas város látható, ami felettébb furcsa, hiszen az Atacama – sivatag bizonyos részein még sosem esett egyetlen csepp eső sem a feljegyzések szerint. Mi késztetne bárkit is arra, hogy a Föld egyik legszárazabb és legzordabb vidékén egy várost építsen?

A felvételt látva Karen Bellinger régész Észak-Chilébe tart, remélvén, hogy magyarázatot talál a különös sivatagi képződményekre. A földön törmelék és drótkötelek találhatók, melyek biztosan a huszadik századból származnak, és minden bizonnyal ipari célokra használták.

A szellemváros egykoron jómódú város volt, a múltbéli pompára pedig számos bizonyíték utal. Hatalmas gépek a szabad ég alatt, megannyi elhagyatott autó, melyből mind úgy tűnik, hogy valami gyors távozásra késztette a lakosokat.

Bellinger a város mellett egy hatalmas temetőt is felfedez vas fejfákkal, majd hamar kiderül, hogy számtalan kisbaba lelte halálát a városban. A régész végül a település szélén bukkan rá a megoldást jelentő nyomra. A terület tulajdonképpen egy nátrium-nitrát lelőhely, mely mindent megmagyaráz, ez ugyanis műtrágyaként, de robbanószerekben is hasznosítható anyag. Az Atacama hihetetlen szárazsága miatt itt található a Föld egyik legnagyobb nátrium-nitrát lelőhelye, másik néven a chilei salétrom. A nitrát üledékeket pedig fehér aranynak is hívták, nem véletlenül.

Ezt a szellemvárost a fehér arany miatt építették, és több ezer idetelepített munkás bányászta azt a sivatag perzselő hőségében. A környéken nyüzsgő bányászvárosok létesültek, és a hely Kaliforniához hasonlított az Aranyláz idején.

De ez az Aranyláz nagy árat követelt. A munkások és családjaik szörnyű körülmények között éltek. Megdöbbentő számú gyermek hunyt el első születésnapja előtt. Kétszer több, mint a 18. századi Angliában.

Összevetve az arányokat az ugyanebből a korból származó angliai helyszínekkel, látható, hogy a fiatal népesség
szenvedett a legjobban. A nitrátokat főként a lőporhoz használják, amelyből az első világháború alatt nagy hiány volt. A fehér arany ipari méretű bányászata lehetővé tette az addig sosem látott mértékű lövedékgyártást, gépfegyverek millióiba került belőle. A brit flotta ugyan feltartóztatta a Németországba tartó fehér arany szállítmányokat, de a német vegyészek megtalálták a szintetikus alternatívát. A szintetikus nitrát megalkotása pedig felért Chile nitrát iparának halálos ítéletével. Senki sem akarta már megvenni, így a városok csődbe mentek.

A szellemvárost tovább vizsgálva kiderül, hogy a gyermekek temetője nem az egyetlen borzasztó jelenség. A város falai golyónyomokkal vannak tele, melyre a választ Chile viharos történelme adja meg. Augusto Pinochet 1973-ban került hatalomra, aki katonai diktatúrán keresztül vonta teljes ellenőrzése alá az országot. Hatalomra lépése után Pinochet egy katonai kivégzőosztagot hozott létre, a halálkaravánt, a politikai ellenfelei letartóztatására vagy kivégzésére.

A fehér arany miatt épült városból, ahol gyermekek haltak meg, és amely az első világháború gyilkos csatáit táplálta, egy koncentrációs tábor lett a Föld legszárazabb sivatagának közepén. A túlélők verésekről, áramütésekről és más megaláztatásokról számoltak be.

Az Atacama fehér aranyát létrehozó csontszáraz klíma az idők végezetéig meg fogja őrizni a szellemváros romjait…

 

 

 

Rejtélyek a magasból: Augusztus 22-től minden hétvégén 21 órakor a Spektrum műsorán.

Forrás: AMC Networks International

Korábbi hasonló cikkünk:

Ismeretlen hegycsúcsok és vidékek a Spektrumon

 

Hozzászólások