Kedves Anna, a te ötleted volt ennek a könyvnek a megírása? Milyen végzettséged van, és mivel foglalkozol itt, Kecskeméten?

Angol üzleti főiskolát végeztem, ahol marketingre szakosodtam, és jelenleg is ezzel a területtel foglalkozom egy családi vállalkozásban.

Mikor kerültél a kutyákkal barátságba?

Már gimnazista koromban voltak kutyáim, először egy kuvasz, majd két rottweiler. Később viszont – miután évekig Budapesten tanultam és dolgoztam –sokáig nem volt lehetőségem egy újabb kutya tartására. Néhány éve azonban újra megadatott számomra, hogy magamhoz vegyek egy kiskutyát, és általa egy újabb csodálatos taggal bővült a családunk. Miután a kutya is – az emberhez hasonlóan – társas lény, egy kis idő után a családommal elhatároztuk, hogy a menhelyről örökbe fogadunk mellé egy társat. Mindkét kutyámmal fantasztikus barátság alakult ki az évek folyamán. Az örökbefogadott keverék kutyus ráadásul a nap minden egyes percében mérhetetlen nagy szeretetével és ragaszkodásával hálálja meg azt, hogy megmentettük és befogadtuk.

Mikor érezted szükségét annak, hogy minden kutyatartónak szüksége lenne elsajátítani egy csomó dolgot arra az esetre, ha kedvencüket baleset éri vagy rosszullét környékezi?

Az egyik kutyámat ért baleset során teljesen tehetetlen és felkészületlen voltam. Csak a saját állatorvosunk számát ismertem, aki sajnos aznap nem tartózkodott a városban, így tőle nem kaphattam segítséget. Hosszú percek teltek el, amíg találtam kora este valakit, aki elvállalta, hogy ellátja a kis kedvencemet. A kutyus eközben vérzett, és ma már azt is tudom, hogy sokkos állapotban volt – ami az életébe kerülhetett volna. Ezen kívül fogalmam sem volt arról, hogyan emeljem fel és tegyem be az autóba. Végül a kutyám szerencsésen megmenekült, felépült és én felelős kutyagazdiként úgy éreztem, hogy szeretném megtanulni, mi a teendő ilyen és ehhez hasonló helyzetekben.

Természetesen bármilyen vészhelyzet, baleset esetén az első dolog az, hogy haladéktalanul állatorvoshoz vigyük kedvencünket, de addig is vannak teendőink, amíg eljutunk hozzá. Ezzel akár a kutyánk életét is megmenthetjük. Magyarországon eddig nem igazán foglalkoztak ezzel a témával, és az interneten talált információk is eléggé ellentmondásosak voltak. Szerencsére külföldön már évekkel ezelőtt felismerték az állatelsősegély jelentőségét, így egy angol tanfolyam sikeres elvégzése, illetve számos külföldi publikáció és szakirodalom segítette ismereteim bővítését e témakörben.

Majd arra gondoltam, ha számomra is hiányoztak ezek az információk, akkor más kutyagazdik is küszködhetnek információhiánnyal, és ugyanolyan nehezen tudják eldönteni, hogy melyik nagy nehezen megszerzett tanács a helyes egy-egy bizonyos helyzetben. Természetesen – miután nem vagyok szakember, bár elvégeztem egy állatorvos-asszisztensi képzést, az alapinformációk, a személyes gondolatok és a tapasztalatok mellett elengedhetetlennek tartottam a szakmai lektorálást is.

Milyen kutyatartással kapcsolatos tanácsokat tudhatunk meg a könyv elolvasásakor?

A magánkiadásban megjelent könyv 4 részből áll. Az első rész az alapokról szól, és a kutyatartással, a betegség felismerésével kapcsolatos számos hasznos információt tartalmaz. Jó tanácsokkal lát el az étkezés, ápolás, mozgás, megfelelő életkörülmények biztosítása terén, és kitér arra is, hogyan alakítható ki a biztonságos gyerek-kutya kapcsolat, illetve miért fontos a rendszeres állatorvosi kontroll. Fontos dolgokra hívja fel a figyelmet azzal kapcsolatban, hogyan tehető kutyabiztossá egy otthon. Megtudhatjuk, mik a kutya egészségi állapotának legfőbb jelzői, illetve azt is bemutatja, hogy mi a teendő baleset, sérülés esetén.

A második rész az elsősegélynyújtásról szól. Leírja, miből áll egy alap elsősegélykészlet, ami egyébként a könyv mellett szintén megvásárolható. Majd bemutatja az összes olyan szituációt, vészhelyzetet, amikor kutyánknak haladéktalan állatorvosi segítségre van szüksége. Néhány példa ízelítőül: vérzéscsillapítás, mesterséges lélegeztetés, újraélesztés, sokk, fuldoklás, mérgezések, végtagsérülések, hőmérsékleti problémák, stb. A lépésről lépésre leírt teendők megértését végig fotós illusztrációk segítik.

A harmadik részben az egyéb fontos tudnivalók vannak összegyűjtve, ilyen például a csontevés dilemmája, kullancs, toklász, bolha, illetve utazással kapcsolatos szabályok és jó tanácsok. A 4. rész összefoglaló táblázatokkal segít abban az esetben, ha gyorsan van szükségünk vészhelyzetben a legfontosabb információra.

Mondhatom azt, hogy ez a könyv egy elsősegély kalauz?

Igen, de nagyon fontos megjegyeznem, hogy a könyvben leírt alap elsősegély készségek ismerete egyetlen esetben sem helyettesíti a haladéktalan állatorvosi ellátást. Célja, hogy könnyen érthető módon, egy kiskutya figyelemfelkeltő, gyakorlati példáin keresztül mutassa be és foglalja össze azokat a lépéseket, amiket meg kell tenni, illetve el kell kerülni abban az esetben, ha a kis kedvencet (vagy esetleg egy kutyatársát) baleset éri. Leírja, milyen óvintézkedések szükségesek a balesetek megelőzése érdekében és az adott helyzetben milyen tünetekről ismerhető fel egy haladéktalanul megoldásra váró probléma.

Mostantól nem kell keresgélni az információkat és azon aggódni, hogy egyáltalán helyesek-e vagy sem, illetve, hogy mi a legmegfelelőbb lépés egy adott helyzetben. Ez a könyv rendszerezett, „felhasználóbarát” formában, lépésről-lépésre információkkal, saját és a doktor úr több évtizedes tapasztalatainak megosztásával mindezt megkönnyíti a kutyatulajdonosok számára.

Jó ötlet volt, hogy egy állatorvos segítségét kérted a könyv lektorálásához.

Amikor a kutatásom előtt információkat kerestem, többször találkoztam azzal a problémával, hogy egy-egy kérdésre számos különböző választ találtam, és laikus kutyagazdiként nem tudtam, hogy melyik a helyes. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy csakis szakmailag lektorált információk jelenjenek meg. Megkérdeztem a több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, megye-, illetve országszerte ismert és elismert állatorvosunkat, Dr. Mező Tibort, hogy elvállalná-e a szakmai konzultációt. Ő attól kezdve, hogy megtudta a könyv témáját, szerencsére e nemes ügy mellé állt, teljes mértékben támogatott és egyetértett egy ilyen hiánypótló mű megjelenésével.

Dr. Mező Tibor állatorvost sokan ismerik, talán nem is kell bemutatkoznia. Nemcsak a Dömötör állatorvosi rendelőben gyógyítja a kis beteg kedvenceket, és ezáltal igen nagy népszerűségnek örvend a kecskeméti állattartók körében, de a Mentsvár az Állatokért alapítvány kurátora is. Sőt, a kecskeméti Vadaspark betegeit is ő gyógyítja. Kérem, mondja el, hogyan fogadta Anna ötletét!

Örültem nagyon, hogy valaki foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, mivel Magyarországon ebben a témában eddig még nem jelent meg ilyen átfogó jellegű, felhasználóbarát könyv. Anna precizitása, igényessége egészen kimagasló, ebből adódóan örömmel ajánlottam fel a segítségemet. Én elsősorban arra törekedtem, hogy több évtizedes praxisom tapasztalataival, minél több hasznos jó tanáccsal egészítsem ki a közösen átbeszélt elméletet. Szerettem volna olyan gyakorlati példákkal még teljesebbé tenni a könyvet, amelyek meggyőzik a kutyatulajdonosokat arról, hogy igenis nagyon sokat tehetnek kedvencük egészségéért, minél gyorsabb felépüléséért, ha tisztában vannak azzal, hogyan segíthetnek rajtuk, amíg az állatorvosi rendelőbe érnek.

Miért ajánlja ön ezt a könyvet, mint szakember? Kérem, mondjon legalább egy jó tanácsot, amivel kevés kutyatartó van tisztában!

Az egész könyv egy jó tanács. Tele van gyakorlati példákkal, olyan fontos tudnivalókkal, amelyekkel sajnos gyakran nincsenek tisztában a gazdik. Vegyünk például egy aktuális témát, a hőguta problémáját. Kevesen ismerik azt a tényt, hogy a kutya nem tudja leadni az anyagcseréből, illetve mozgásból adódó plusz hőmennyiséget, ezért már egy kicsit párásabb meleg is nagyon veszélyeztetheti az életét. A feltorlódott hő hőgutához, az pedig agyödéma kialakulásához vezethet, amely végzetes lehet. Ilyen sajnos a kánikulák alkalmával gyakran előfordul. Nem is gondolnak bele abba, hogy egy egyszerű karomvágás is tragédiához vezethet, ha 28, 30, netalán 36 fokos melegben, főleg, ha párás időben hozzák a kutyust erre az ártalmatlan beavatkozásra a rendelőbe. Ha a könyvet figyelmesen elolvassák, megtudhatják, mennyire fontos a különböző időjárási tényezőkre is figyelni. A kollégáknak is tudom ajánlani a könyvet, mert a sok hasznos tudnivaló mellett megtalálható benne a mérgező növények táblázata képekkel illusztrálva éppúgy, mint azon teendők táblázatos összefoglalása, amik vészhelyzetben sorozatban kell, hogy kövessék egymást. Tehát nemcsak kutyagazdik használhatják ezt a könyvet, hanem szakemberek is hasznosan forgathatják.  

Milyen a könyv eddigi fogadtatása?

A fogadtatás nagyon jó, de sajnos azt is tapasztalom, hogy a gazdik többsége itthon még nem nyitott erre a témára. Úgy gondolják, hogy ha bármi baj történik a kedvencükkel, akkor nekik csak annyi a dolguk, hogy előbb – vagy sajnos sok esetben csak utóbb – elviszik az állatorvoshoz. Ez így is van rendjén. A haladéktalan állatorvosi ellátás elengedhetetlen. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy abban a 10-20, vagy még több percben mi történik a kutyussal, amíg elérkezünk az állatorvoshoz. Az emberek magától értetődően megtanulják, hogyan segíthetnek embertársaikon, ha például az utcán baleset éri őket, de arra nem gondolnak, hogy az állatoknál is életmentő lehet, ha tudják, mikor mit kell tenni, amíg megkapják a szakszerű ellátást. Bízom abban, hogy ez a könyv sok kutyagazdihoz eljut, és segíti őket a felelős állattartásban.

Hol kaphatunk további információt a könyvel kapcsolatban? Hol vásárolható meg?

A könyvről és a hozzá kapcsolódó elsősegélycsomagról további információ a www.kutyaelsosegely.hu oldalon olvasható, ahol mindkettő megrendelhető. Ezen kívül Kecskeméten, a Dömötör Állatorvosi rendelőben, a Báthory u. 5/a alatt személyesen is megvásárolható.

Köszönöm szépen az interjút! Kívánok mindkettőjüknek jó egészséget és munkájukhoz további elkötelezettséget. Remélem, hogy további kutyagazdikat segítő könyv is napvilágot lát Kis Anna és Dr. Mező Tibor szerzőpáros nevével fémjelezve.

Nagy L. Éva

2013. július 20.

Hozzászólások