A Múzeumok éjszakájának programfolyamában érdekes színfoltot jelentett a Ráday Múzeumban tartott kutyusbemutató.

 

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány ebei mutatkoztak be a szélesebb közönségnek. Eddig ugyanis gyermekközösségek élvezhették a terápiás kutyák társaságát, most viszont a kutyusok boldog boldogtalannak mosolyt csaltak az arcára. (Így lett mindenki boldog.)

Hiszen ez is a célja az alapítvány vezetőjének, Dr. Juharos Ágotának, valamint a kurátoroknak és a felvezető trénereknek is. Aki a Ráday Múzeum udvarára látogatott június 23-án, szombaton este, az garantáltan boldognak mondhatta magát.

 

Először Dr. Juharos Ágota kutyás felvezető tartott előadást arról, hogy mi is az a Kutyás terápia. Beszámolt a tevékenységükről, amibe a megyében elsőként fogtak bele. A lényeg az, hogy a kutyákkal való foglalkozás, játék, simogatás által pozitívabb lehet a gyermekek érzelmi élete, javul a kommunikációjuk, oldódik bennük a stressz, nyitottabbá válnak.

 

 

Ugyanez érvényes a felnőtteknek a kutyákkal való kapcsolatára is.

 

Szorongásos, gátlásos lelkiállapotuk feloldódik a kutyákkal való felelősségteljes foglalkozás, gondozás, simogatás, szeretet-átadás folyamán. Jobban kidomborodnak az empátiás készségei, s ha egyedül él, a társra találás örömét is megízlelheti.  A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány szeretné Bács-Kiskun megyében megszervezni és kiterjeszteni a kutyás terápiás munkát, szeretnének eljutni az idősekhez és a kórházi betegekhez is.  Ennek érdekében örömmel vesznek minden fajta támogatást.

 

Az előadás után lenyűgöző bemutatót tartottak a kutyás felvezetők és a kutyusok.

Nagyon okosan viselkedett a hat aranyos kutya: Zara, Zizi, Liza, Bobi, Bömbi és Móczy.

 

Felvezetőik, betanítóik büszkék lehetnek rájuk: Dobrossy-Nagy Betti, De Jonge Norbi, Császár Mona, Farkas Andrea, Juharos Ágota és Lestár Csaba. A végén hatalmas simogatásba torkollott a program, és kellemes beszélgetések is kialakultak az érdeklődők és a kutyás felvezetők között.

 

 

Weninger Endréné

Hozzászólások