Útvonal:
Mária kápolna – Szent Hubertusz kápolna (Nyíri erdő) útvonalon
Hossza: 10 km. A túra érinti a Móricz dombot és a Móricz-fa emlékhelyet.

Program:

08.30-tól gyülekezés és regisztráció a Mária kápolna melletti parkolóban
09.00 A túra indulása
12.30 Érkezés a Szent Hubertus Kápolnához és a Vackor Várhoz
A túra végén részvétel a Vackor Várnál szervezett természetismereti programokon
Túravezetők: Szabó Endre (ÉDOSZ Kinizsi), Tóth Endre (KNP Ig.)

A túrára minden túrázást, természetet kedvelőt tisztelettel meghívunk. Hazautazás egyénileg! A túrán mindenki saját felelősségére és költségére vesz részt! Jó időt, kellemes túrázást kívánnak a szervezők.

Egy korábbi túra

Információk a Kápolnák útjáról

A túraút érdekessége, hogy ez Kecskemét első kijelölt turistaútja. Az út hossza 10 km. Többségében Belső- és Külsőnyír lankáshátú, tanyás vidékének dűlőútjain halad, érintve több helyi védett értéket (Kápolna rét, Móricz-fa emlékhely). Kecskemétnek ezt a részét észak-kelet felől löszös maradékgerincek, míg észak-nyugatról lankás lepelhomok hátak uralják. Az ellaposodó hátak közötti mélyedésekben néhány helyen még részben nedves rétek foltjait és kisebb zsombékos tavat is felfedezhetünk. A táj egykori arculata teljesen átformálódott, az összefüggő szántóföldi táblák egyhangúságát tanyák és modern lakótelkek szakítják meg kisebb telepített erdőfoltokkal.

A zöld sávval jelölt turistaút a „Kápolnák útja” nevet kapta, utalva a kezdő és végpontja közti emlékhelyekre. A turistaút egyik leágazása érinti az 1981-ben feltárt árpád kori templom romját is. A zöld sávval jelzett turistaút a Vackorvártól a Nyíri erdő mellett halad tovább, majd a régi Sóhordó út egy szakaszán haladva eléri Lajosmizsét, a lajosmizsei romtemplomot.

Szabó Endre (ÉDOSZ)

Hozzászólások