A Spektrumon egy vadonatúj sorozatban a világ eddig ismeretlen pontjaira kalandozhatnak a nézők. Mindezt egy háromszoros BAFTA-díj-nyertes kalandor és vadvilágszakértő, Steve Backshall segítségével, aki a világon elsőként eddig új és ismeretlen területeket hódít meg.


Tíz különleges utazása során Steve olyan hegycsúcsokra kapaszkodik fel, melyeken még senki sem járt. A tudomány számára ismeretlen élet nyomára bukkan, helyi emberekkel találkozik és olyan barlangokba világít be, melyeket évmilliók óta a sötétség uralt. A lenyűgöző 4K felbontásnak köszönhetően pedig mindez egy gyönyörűen rögzített utazás lett az ismeretlenbe.

Kalandorokból, felfedezőkből és túlélésre felkészült emberekből álló világelső csapat csatlakozott a vadvilágszakértőhöz, köztük a sarkkutató Sarah McNair Landry, a barlangi merülés szakértője, Robbie Schmittner és a Királyi Haditengerészet egykori tagja és túlélési szakértő, Aldo Kane.

Az első epizódban Grönland kerül terítékre, mely a világ legnagyobb szigete, és egyben a világ leggyérebben lakott országa, a második legnagyobb összefüggő jégsapkája a földnek.

A csapat a világ legnagyobb fjordján – vagyis egy gleccservágta öblén – szeretne kajakkal áthatolni, tapasztalt sarkvidéki felfedezők társaságában. A feladat abszolút úttörő jellegű, mert ezt az utat ebben a formában eddig nem tehette meg senki. Az expedíció viszont segíthet bemutatni, hogyan változik körülöttünk a világ.

Kiindulási pontjuk a fjord partján található egyetlen város, Ittoqqortoormiit, ami a maga négyszáz lakosával hivatalosan az egész nyugati világ leginkább isten háta mögötti települése.

Itt télen mélyen fagypont alatt van a hőmérséklet, nyáron pedig van két hónap, amíg egyáltalán nem megy le a nap. A legnagyobb veszélyt a jég és a zord időjárás jelenti, valamint az időjárás meg az árapály hatása a jégre. Rosszabb esetben ez úgy mozgatja a jégtáblákat, hogy összezárja a felfedezőket, vagy éppen kisodorja őket a nyílt tengerre.

A csapatnak 70 kilométert kell megtennie a folyamatosan mozgásban lévő jégtáblák között evezve, hogy elérje az összefüggő jégfalat. A filmes stáb és a felszerelés három nagyobb hajóban utazik, de ha azok nem jutnak át a jégtáblák között, akkor csak a csapatnál lévő kamerákkal folytatódhat a munka. Az utazás kicsit sem tűnik veszélytelennek, ha valaki beborul a vízbe, az már önmagában életveszélyes helyzet. A jégtáblák lassan és alattomosan mozognak, vannak focipályánál is nagyobb méretűek, amelyek több ezer tonna súlyúak.

Fontos, hogy a csapat együtt mozogjon, de pár szár méter elteltével máris ízelítőt kapnak a nehézségekből, két csapattag mögött ugyanis másodpercek alatt összezárult két jégtömb…

Az Expedíciók Steve Backshall-el premierje július 19-én 13:15-kor látható a Spektrumon.

Forrás: AMC Networks International

Korábbi hasonló cikkünk:

Útikalauz a Naprendszerhez – A Spektrum új sorozata az űrkutatásról

 

Hozzászólások